- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Poljska ambasada čestitala Hrvatskoj godišnjicu „Oluje“ u kojoj je proterano 220.000 Srba

© Foto : www.veritas.org.rsKamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji
Kamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Poljska ambasada u Zagrebu čestitala je Hrvatskoj godišnjicu vojno policijske operacije „Oluja“ u kojoj je proterano više od 220.000 Srba, a skoro 2.000 ubijeno
„Svim hrvatskim prijateljima želimo sretan Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!“, navela je ambasada na Tviteru.
Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.
Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.
Prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.
Među zločinima koji su se tada dogodili je i bombardovanje, odnosno pucanje po kolonama izbeglih. Najpoznatiji je zločin na Petrovačkoj cesti, kada je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovsta 7. avgusta na putu nedaleko od Bosanskog Petrovca, usmrtio 10 osoba, među njima četvoro dece.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala