- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nastavlja se raskol među raskolnicima: Miraša Dedeića sada ni Kotorani ne priznaju

© Foto : Youtube/CPC Niksic/PrintscreenMiraš Dedeić
Miraš Dedeić - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Samoproglašena raskolnička Crnogorska pravoslavna crkva, registrovana u stanici policije na Cetinju, nastavlja da se cepa. Takozvana Crnogorska pravoslavna episkopija kotorsko–primorska donijela je odluku da će u narednom periodu djelovati samostalno.
Takvu odluku, kako su poručili u saopštenju, donijeli su „zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar Crnogorske pravoslavne crkve pod vođstvom Mitropolita Mihaila (Dedeića) i zbog njegovog otvorenog rada protiv interesa CPC“.

CPC unapred bila osuđena na neuspjeh

Analitičar Vojin Grubač kaže za Sputnjik da ovih dana crnogorska javnost sa dozom ironije i podsmjeha prati događaje u takozvanoj CPC.
“Takozvana CPC je društvena organizacija, koju su svojevremeno formirale suverenističke partije u Crnoj Gori sa ciljem, kako su saopštavale, da se zaokruži nacionalni identitet. Pri čemu im nije bilo važno što takozvana CPC okuplja poštovaoce, a ne vjernike. I zato je ta društvena organizacija i bila osuđena na neuspjeh, uslijed nedostaka vjernika, pa danas svjedočimo njenom raspadu, što je bila i zakonomjernost”, ističe Grubač.
On podsjeća da smo do skora imali dvije takozvane CPC. Na čelu jedne NVO je bio Miraš Dedić, alias Mihailo, takozvani mitropolit. Na čelu druge takozvane pravoslavne crkve je takozvani vladika Lav Lajović, alias Volodimir, vladika podgoričko-dukljanski.
“Poslije sukoba koji se desio između Miraša Dedića i Riharda Minihovera, bivšeg bečkog policajca, sada takozvanog arhiepiskopa kotorsko primorskog, alias Simeona, sada imamo i takozvanu treću CPC. Poslije svega viđenog i raskola koji je u toku, ta organizacija koja sebe naziva CPC ne bi bilo čudno da krene u još veće raslojavanje, pa da se Bojan Bojović, alijas Boris, takozvani episkop nikšićki odvoji od Miraša Dedića i da formira svoju CPC, što bi bila četvrta takozvana CPC. Osim ako im Milo Đukanović ne pomrsi račune, jer je ostao bez mjesta predsjednika Crne Gore, a svojevremeno je na kongresu DPS-a poručivao da će ta partija osnovati svoju crkvu. Pa postoji mogućnost da se gospodin Đukanović samoproglasi za mitropolita rastočkog i da osnuje crkvu u ime DPS-a”, ironičan je Grubač.

Umjesto vjernika imaju simpatizere

Naš sagovorik ističe da je koncept takozvane CPC bio osuđen na propast od početka jer zapravo nijesu ni predvidjeli da imaju vjernike.
“Njima niko nikada ništa nije vjerovao. Njihovi skupovi su bili ne skupovi vjernika, već skupovi podržavalaca i simpatizera te organizacije, među kojima su većina ateisti, a ne mali broj čvrsti ateisti koji su protiv bilo koje vjere, pa i pravoslavne. Onima koji su finansirali tu organizaciju bilo je jasno da finansije moraju redovno pristizati za takozvane mitropolite, vladike, episkope....I tu je očigledno nešto puklo. Ti sujetni ljudi, gladni novca, posvađali su se oko podjele plijena. Oni su podijelili funkcije, ali očigledno nijesu uspjeli da se dogovore oko podjele novca. Sva je prilika da je Miraš Dedeić većinu tog novca ostavio za sebe”, vjeruje Grubač.
Kako je premijer Dritan Abazović izjavio svojevremeno da je vlada spremna da potpiše i Temeljni ugovor sa kvazi crkvom poput CPC, sada ispada bi se taj ugovor trebao potpisati sa najmanje, za sada, tri takozvane CPC, s tim da ih uskoro može biti i više.
“Sve to dovodi u pitanje ozbiljnost takvog poduhvata, ne samo u suštini, već u praktičnom smislu. Jer nešto što je stvoreno na nerealnim osnovama, očigledno se ovih dana raspada pred očima građana Crne Gore”, zaključuje Grubač.
Na temu umnožavanja takozvane CPC interesantan komentar je dao i poznati podgorički advokat Velibor Marković.
“Kada već na jedva pola miliona duša možemo da imamo dvije akademije nauka, dvije pravoslavne crkve i dva džudo saveza, vala možemo u okviru jedne od te dvije crkve također da imamo dvije. Iliti, ko poslije ovog ne shvata da nije nama Srbija ni za šta kriva, nego se mi međ' sobom glođemo, al' nam treba krivac, neće nikada shvatiti. Sada mi pravi Crnogorci, a ne ovi njegoševski, nikolovski i markomiljanovski Srblji, moramo dodatno da otvorimo oči, kako i ovu Crnogorsku-pravoslavnu episkopiju kotorsko-primorsku, što uteče od CPC, ne bi okupirala ,,Crkva Srbije"”, ironično je komentarisao Marković.

Kotorani od Ilindana djeluju samostalno

Inače, takozvana Crnogorska pravoslavna episkopija kotorsko–primorska donijela je odluku da će djelovati samostalno počev od Ilindana. U saopštenju izdatom prije dva dana tvrde da će biti „čuvar tradicije Crnogorske pravoslavne crkve koja je pod vođstvom Mitropolita Mihaila kanonski i moralno posrnula i njeno funkcionisanje na postojećim osnovama više nije moguće“.
Ta tzv. episkopija takođe proglašava prekid pominjanja imena Mitropolita Mihaila (Dedeića) na svetim liturgijama, a dodaje da su odluku donijeli jednoglasno tzv. episkop Simeon sa sveštenstvom, sveštenomonaštvom i crkvenoslužiteljima Crnogorske pravoslavne episkopije kotorsko-primorske.
Kao razloge navode da mitropolit Mihailo (Dedeić) radi na uništenju ideje o obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, uz tvrdnju da je sa tim ciljem doveden na njeno čelo „od strane srpskih i ruskih tajnih službi“ sa zadatkom da drži CPC na niskom nivou razvoja „kako bi kao takva služila interesima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.
U saopštenju tvrde čak da Dedeić još od sedamdesetih godina prošlog vijeka sarađuje sa ruskim tajnim službama, da je učlanio CPC u Savez lažnih crkava, kao i da je donio novi lažni Ustav CPC 2022. godine, kao i da on i sveštenik zadužen za knjigovodstvene poslove ne podnose finansijske izveštaje, a dodaju da o svemu poseduju obimnu dokumentaciju.
Miraš Dedeić - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
REGION
Šta bi Miraš bez crkve da pregovara sa vrhom Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala