Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti zaigrao hrvatsku igru – hteo bi da „očisti“ Srbe, ali još nema dozvolu Zapada

© Tanjug / DOPISNIK KIMAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Povlačenje tzv. kosovskih policajaca iz četiri opštine na severu uz svakodnevna hapšenja Srba u pokrajini pokazuje da Kurti igra istu igru kao Hrvati devedesetih, iako još uvek nema dozvolu Zapada da „očisti“ Srbe sa Kosova i Metohije kao što je to uradio Tuđman, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
U vreme dok se pripadnici tzv. kosovske policije povlače iz četiri opštine većinski naseljene Srbima, istovremeno se, gotovo svakodnevno, hapse Srbi. Tako je u subotu, 5. avgusta, na godišnjicu vojne akcije „Oluja“ u kojoj je oko 220.000 Srba „etnički očišćeno“ iz Hrvatske, na Merdaru uhapšen interno raseljeni Srbin Momir Pantić.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da, po oprobanom mehanizmu zastrašivanja Priština hapsi Srbe pod izgovorom za navodni ratni zločin i unapred im presuđuje, šaljući poruku da na svojim vekovnim ognjištima nisu ni dobrodošli ni poželjni.
Istog dana, uhapšen je i muškarac Ž. Z, rođen 1954. godine, osumnjičen za krivično delo „ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ počinjen u periodu 1998-1999. u opštini Istok, koji je navodno vršio dužnost komandira policijske stanice u selu Rakoš u opštini Istok, naveli su iz tzv. kosovske policije.

Kurti igra hrvatske igre iz devedesetih

Povlačenje pripadnika tzv. kosovske policije sa severa uz istovremeno hapšenje Srba pokazuje da Albanci igraju slične igre kakve su se igrale u Hrvatskoj devedesetih godina, kaže za Sputnjik politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Reč je o hrvatskom scenariju samo napravljenom ne po merilima akcija „Bljesak“ i „Oluja“, nego po njihovim delovima. Međutim, motivacija Kurtija u principu je ista kao i Tuđmanova i namera mu je da proizvede isti epilog kao i 1995. godine – da Kosovo i Metohiju etnički očisti od Srba, kao što je to uradila Hrvatska, dodaje Stanković.
„Smanjivanje broja policajaca praćeno hapšenjima Srba zapravo pokazuje Kurtijev bes zbog toga što mora da kozmetički povlači policiju, a da istovremeno šalje poruku da će Srbi biti proganjani po modelu kvazioptužnica koje se odnose na ratne zločine. Dakle, sve je tu manje-više iskopirano a isti su i akteri koji to prećutno ili eksplicitno podržavaju. Oni pripadaju zapadnom svetu tako da bojim se da gledamo reprizu hrvatskog scenarija na Kosovu samo, u više različitih epizoda.“
Kurti još nema dozvolu Zapada da „očisti“ Srbe kao Tuđman
Stanković smatra da bi Srbija mogla sprečiti reprizu hrvatskog scenarija na Kosovu i Metohiji pre svega diplomatijom i borbom u javnom mnjenju a ne veruje da bi to mogla vojnim putem, jer bi to značilo da bi pre ili kasnije ušla u sukob sa NATO.
Diplomatijom i oštrom borbom u javnom mnjenju Srbija bi mogla sprečiti hrvatski scenario na Kosovu i Metohiji, mada se takav scenario, u suštini, de fakto odvija na jedan „prećutan način“.
Zbog svih pretnji koje se sekvenciono dešavaju Srbi gube veru da je moguć dostojanstven ostanak i opstanak na prostoru Kosova i dešava im se ono što se dešavalo u Hrvatskoj, ali ne na isti način, zato što u ovom trenutku Kurti nema dozvolu da uradi ono što je Tuđman, ističe Stanković.

„Politički prećutno on tu dozvolu negde i ima, nego je problem što se kalkuliše sa nivoom bezbednosnog rizika koji bi takav potez izazvao. Niko ne može da predvidi na koji način bi se to odrazilo. Da li bi Srbija proglasila načelo nužne samoodbrane Srba pa bi se vojno umešala, gde bi opet NATO podigao nivo rizika za prisustvo svoje vojske. Niko ne zna ni da li bi došlo do sukoba između Srba i tih albanskih 'bezbednosnih snaga'. Ima puno nepoznanica i zato na Zapadu ne mogu da kažu Kurtiju da to eksplicitno uradi, a on onda to radi u delovima.“

Kako Srbe „navući“ na izbore?

Ipak, Kurti sporije postiže sličan efekat onom kog su postigli Hrvati, s tim što se na međunarodnom diplomatskom planu negde pojavljuje pritisak na Srbiju, dodaje Stanković. Kad se posmatra šira slika u poslednjih deset meseci, vidi se da su Albanci jednom arogantnom i nasilnom akcijom njihovih bezbednosnih snaga zaposeli četiri opštine na severu Kosova.
U te četiri opštine kontrolu ipak vrše albanske bezbednosne snage i sada bi, smatra naš sagovornik, trebalo da se uradi onaj potez koji će verovatno biti tema razgovora predsednika Aleksandra Vučića i američkih i evropskih zvaničnika - a to je da li će Srbi da se nekako uvuku u te izbore da bi opštine sa srpskom većinom imale predstavnike koji odgovaraju građanstvu tih delova Kosova.
„Mislim da će se dogoditi situacija da Albanci bezbednosno kontrolišu opštine u kojima su Srbi neko ko donosi odluke i da je to scenario kojim ide tzv. međunarodna zajednica. S tim što posle toga na dnevni red ide pitanje rešenja konačnog statusa Kosova koje će verovatno biti tema krajem ove i početkom sledeće godine“, zaključio je Stanković.
Merdare - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
SRBIJA
Kancelarija za KiM: Na Merdaru uhapšen Momir Pantić, nastavak zastrašivanja iz Prištine
Prelaz Merdare - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
SRBIJA
Još jedan Srbin uhapšen na Kosovu i Metohiji pod optužbom za ratne zločine u Istoku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala