- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Korupcija „sahranila“ napore SAD u Avganistanu: Da li se isti scenario ponavlja i u Ukrajini?

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada američkog Kongresa u Vašingtonu
Zgrada američkog Kongresa u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Američke demokrate blokirale su pokušaj da se pojača nadzor nad milijardama dolara koje Vašington šalje Ukrajini. Međutim, nadzorni organ, koji je kontrolisao rashode SAD u Avganistanu, izdao je upozorenje, piše list „Intersept“.
Prebrzo trošenje prevelikih suma novca uz nedovoljnu kontrolu dovelo bi do „nepredviđenih posledica“, kazao je specijalni generalni inspektor za obnovu Avganistana (SIGAR) Džon Sopko. Po njegovim rečima, SAD su za godinu dana poslale više novca Ukrajini nego što su potrošile u Avganistanu za 12 godina.
„Nisam protiv trošenja novca. Samo hoću da se uverim da je sve urađeno kako treba i da nema previda“, ističe Sopko.
On posebno upozorava na rizik od podsticanja korupcije koja je, kako kaže, glavni faktor kraha napora SAD u Avganistanu.
„Ako dolazi tako mnogo novca, znate da će deo biti ukraden. U Avganistanu je korupcija bila egzistencijalna pretnja. To nije bio pokret 'Taliban'. Korupcija nas je uništila“, ističe inspektor.
Ako je, po rečima Sopka, korupcija u Avganistanu bila ili jeste „egzistencijalna pretnja“, nema razloga da ona ne bude mnogo veća u slučaju Ukrajine, rekao je za Sputnjik Aleksandar Knjazev, stručnjak sa Instituta za međunarodna istraživanja MGIMO pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.
Kako kaže, na to ukazuje „obilje činjenica objavljenih ne samo u ruskim, nego i evropskim izvorima koji govore o slučajevima korupciji povezanim sa sa zapadnom pomoći u Ukrajini, uključujući vojnu pomoć“.
„Značajna količina oružja koje je Zapad isporučio Ukrajini već 'šeta' širom sveta“, konstatuje on.
Kako dodaje, o korupciji u Avganistanu može se govoriti u prošlom vremenu.
„Prvo, prilično je malo činjenica koje ukazuju da se zapadno oružje 'rasplinulo' van granica zemlje. Drugo, čak i spoljni posmatrači, nelojalni talibanskom pokretu, primećuju smanjenje nivoa korupcije u Avganistanu nakon dolaska Talibana na vlast. Da, 20 godina je pokradana sva zapadna pomoć Avganistanu, ali to nisu radili Avganistanci. Taj period je završen za Avganistan“, objašnjava stručnjak.
Kako dodaje, zapadna pomoć Kijevu samo raste i verovatno taj proces još nije dostigao svoj vrhunac , a ukoliko se izračuna koliko je pomoći Ukrajini pronevereno, to će višestruko premašiti iznose koji su pronevereni tokom 20 godina izdvajanja pomoći za Avganistan.
„Skrenuo bih pažnju na to da ogromni deo američke pomoći Avganistanu uopšte nije stizao u tu zemlju, već je pokraden odmah u Vašingtonu. Verovatno, ako neko nekada izračuna razmere proneverene pomoći Ukrajini, ta suma će uveliko premašiti ono što su od 2001. do 2021. godine ukrali iz sredstava namenjenih za Avganistan“, ocenjuje Knjazev.
Istovremeno, stručnjak iz Avganistana Ahmad Saidi smatra da, dok je Džozef Bajden na vlasti u SAD, demokrate će nastojati da spreče da se avganistanski scenario ponovi u Ukrajini.
„Naravno, deo novca koji se izdvaja za Ukrajinu troši se na sukob, ali se drugi deo troši ko zna na šta. Postoje razne organizacije, kriminalne grupe koje su van kontrole ukrajinskog rukovodstva“, ocenjuje Saidi.
Kako ističe, demokrate ovim potezima pokušavaju da sakriju svoje korupcionaške poslove.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2023
RUSIJA
Mediji: Tramp namerava da traži od Evrope kompenzaciju za pomoć Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala