- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Forma je prolazna, klasa je večna

© AP Photo / Alberto PezzaliStefanos Cicipas i Dominik Tim
Stefanos Cicipas i Dominik Tim - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
Pratite nas
Dominik Tim, austrijski teniser, nije uspeo da osvoji titulu na turniru u Kicbilu jer je u finalu poražen od Argentinca Sebastijana Baeza rezultatom 6:3, 6:1. Međutim Tim je konačno pobedio samog sebe jer je posle tri duge godine ponovo igrao finale jednog ATP turnira.
Kada je 2015. godine Dominik Tim osvojio tri ATP titule upoznao je teniske velikane i konkurenciju sa svojim prelepim jednoručnim bekhendom i elegantnim tenisom zbog čega je dobio epitet jednog od najtalentovanijih tenisera mlade generacije.
Godine koje su usledile trebalo je od Tima da naprave tenisku zver, a kada je 2020. stigao do svoje prve Grend slem titule sve je ukazivalo na blistavu karijeru. Međutim, naredne sezone tokom turnira na Majorci u drugom kolu doživeo je pad u meču protiv Andrijana Manarina i povredio je zglob desne ruke.
Posle tog pada Austrijanac je morao da preda meč i usledila je pauza od devet meseci, a kada se vratio na teren Tim više kao da nije bio isti igrač. Do trenutka povrede Dominik je imao četiri Grend slem finala i 17 titula, ali preko noći kao da je sav talenat ispario.
Bilo je potrebno mnogo vremena da se Austrijanac vrati svojim starim udarcima, ali i kada ih je vratio nije uspevao da bude na nivou na kakvom je bio tokom vrhunca svoje karijere kada je dostigao i treće mesto na ATP listi.
Poslednje finale austrijskog tenisera bilo je 2020. godine na Završnom mastersu u Londonu kada je izgubio od Rusa Danila Medvedeva, a onda je posle tri godine u Kicbilu, u rodnoj Austriji konačno došao do borbe za trofej.
Do finala u Kicbilu stigao je posle nekoliko neverovatnih pobeda i dokazao je da je „forma prolazna, ali klasa večna“.
Počeo je turnir pobedom nad Fakundo Bagnisom u dva seta, ali oba dobijena kroz taj-brejk, a onda je počeo da niže preokrete. U osmini finala izgubio je prvi set od Žinžen Žanga rezultatom 6:1, a onda je napravio neverovatan preokret, vratio se u meč i slavio.
Upravo tokom tog duela Dominik je podsetio na starog Tima koji je svojim jednoručnih bekhendom bacao čaroliju po terenu.
U četvrtfinalu napravio je novo čudo protiv Artura Rinderkneša koji je imao prednost posle prvog seta, ali je Tim dobio naredna dva i plasirao se u polufinale gde ga je sačekao srpski teniser Laslo Đere.
Sjajni Đere zaslužio je ne samo da uđe u finale, već i da osvoji turnir jer je igra fantastično, međutim srpski teniser nije uspeo da iskoristi pet meč lopti, dok je Tim prilikom svake brejk ili meč lopte servirao odlično i igrao potpuno ravnodušno kao da je prvi poen na meču.
Austrijanac je pokrivao svaki deo terena, a onda svoj specifičan udarac izvlačio kada je Laslo to najmanje očekivao. Uspeo je Tim da preokrene i to polufinale posle tri i po sata igre.
Međutim, posle deset sati u samo nekoliko mečeva na terenu Grend slem šampiona stigao je umor i nije uspeo da pruži snažniji otpor Baezu.
„Trebalo mi je, trebala mi je atmosfera, trebala mi je podrška. Ovo je moje prvo finale posle povrede, ne mogu da budem srećniji jer se dogodilo ovde kod kuće“, rekao je Tim.
Austrijski teniser ponovo će se naći u prvih sto tenisera sveta i biće 89. reket sveta.
Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Novak Đoković i Endi Mari - Sputnik Srbija, 1920, 05.08.2023
SPORT
Endi odlučio da koristi Novakovu taktiku: „Igra najbolje kada pokazuje emocije“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala