- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Selektor Delfina za Sputnjik: Ostao je gorak ukus – ali nismo daleko od svetskog vrha

© Foto : Vaterpolo savez SrbijeUroš Stevanović
Uroš Stevanović - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Vaterpolo reprezentacija Srbije završila je Svetsko prvenstvo na četvrtom mestu što je veliki uspeh kada se uzme u obzir da je na šampionat otišlo i sedam debitanata. Međutim, selektor Uroš Stevanović od ekipe zna da može da očekuje i više, a kakvi su utisci po povratku iz Japana otkrio je za Sputnjik.
U srpskom sportu nije retkost da čujemo da je samo medalja uspeh, takav mentalitet gaji i Uroš Stevanović, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, koji je ponosan na Delfine, ali mu je i dalje „gorak ukus“ u ustima posle poraza od Grčke u polufinalu i potom od Španije u borbi za treće mesto.
„Ne bih rekao da je napravljen veliki uspeh, ušli smo među 4 najbolje reprezentacije i na kraju ostali bez medalje tako da je uspeh ipak gorkog ukusa. Prošlo je jako malo vremena da bi se sve sleglo, sigurno da su nam utakmice sa Grčkom i Španijom još u mislima tako da za detaljnu, dublju analizu biće potrebno još vremena“, rekao je Stevanović na početku razgovora za Sputnjik.
Najveći deo zlatne generacije srpskog vaterpolo završio je reprezentativnu karijeru, a na Svetsko prvenstvo u Japan krenuo je podmlađeni tim sa sedam debitanata, dok je najiskusniji igrač Branislav Mitrović bio na golu.
Selektor Stevanović imao je težak zadatak pred sobom, pogotovo zbog toga što je na Svetsko prvenstvo otišao posle mandata koji traje tek devet meseci jer je ulogu selektora preuzeo od Dejana Savića u oktobru 2022. godine.
Kao što su se mladi vaterpolisti spremali u mlađim kategorijama za to da jednog dana uđu u prvi tim Delfina, tako se i Stevanović spremao da postane selektor Delfina kroz mlade kategorije.

„Za velika takmičenja ovi momci se spremaju od mlađih kategorija, većina njih su evropski ili svetski juniorski šampioni, nisu ovo noviteti za njih nego cilj kojim teže od najmlađih dana, sigurno da nismo imali iskustvo kao ostale reprezentacije što se najviše videlo u samoj završnici takmičenja ali su i bolni porazi sastavni deo sazrevanja i njih kao pojedinaca kao i cele reprezentacije“, objasnio je Stevanović.

Koliko god su Delfini želeli medalju, svestan je i selektor da moraju da smatraju za uspeh i to četvrto mesto koje im je pokazalo da mogu da pariraju reprezentacijama u samom vrhu.

„Najveći uspeh ovog takmičenja je što smo shvatili da nismo daleko od svetskog vrha u ovom trenutku i da ako nastavimo putem kojim smo krenuli biti i medalja kojim težimo. Daleko smo od svog maksimuma, ali sam siguran da će sledeća takmičenja kao i prošlo mnogo značiti na sazrevanju i da ćemo biti najbolji kada je najpotrebnije“, istakao je Stevanović.

Prihvatio je mesto selektora u teškom trenutku, kada je trebalo stvoriti novu ekipu, a nastaviti sa dobrim rezultatima, ali za Stevanovića nije bilo lepšeg izazova.
„Jednostavno nisam mogao da biram trenutak, svestan sam težine situacije ali to je san i vrhunac posla i pored svega nema ničeg većeg i lepšeg za trenera u Srbiji“, rekao je selektor Delfina.
Iako je Srbija takmičenje završila bez medalje, ona je ostala glavna ambicija Delfina i to je nešto što ih razlikuje od drugih timova.

„Imamo istoriju i tradiciju kojom ne mogu da se pohvali mnogi u vaterpolo svetu, odrastali smo i vaspitavani tako da je samo zlatna medalja svrha svih iskušenja, patnji, uspeha, radosti, truda, rada i to je ono što je izgradilo naš, drugačiji karakter i što nas gura ka cilju“, istakao je Stevanović.

Naredni cilj srpskim vaterpolistima je plasman na Olimpijske igre, a selektor ističe da je pre reprezentacijom mnogo posla.
„Mnogo je posla pred nama, na svim segmentima rada, individualno i ekipno, vremena nemamo ali moramo svaki trening, utakmicu da iskoristimo za napredak“, zaključio je Uroš Stevanović.
Vizu za Olimpijske igre u Parizu Delfini mogu da obezbede na dva načina. Najpre od trećeg do 16. januara naredne godine kada se igra Evropsko prvenstvo. To će biti teži put jer će u Pariz samo šampion Evrope, ali nova šansa je Svetsko prvenstvo koje je na programu od drugog do 18. februara, a tu će četiri ekipe moći da se plasiraju na Olimpijske igre.
Mađarski vaterpolisti - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SPORT
Od ivice ambisa do svetske titule!
Branislav Mitrović, Srbija, vaterpolo - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SPORT
„Igrali smo za medalju – nije mala stvar“
Španija - Srbija, vaterpolo, za treće mesto - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SPORT
Delfini bez medalje na Svetskom prvenstvu – Španija preko Srbije do bronze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala