- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U crkvi Svetog Marka održan parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“ /foto/

© Tanjug / RADE PRELIĆ28 godina od hrvatske akcije "Oluja - parastos stradalima u crkvi Svetog Marka.
28 godina od hrvatske akcije Oluja - parastos stradalima u crkvi Svetog Marka. - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je održan parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“, tokom koje je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.
Parastosu je, pored velikog broja građana, prisustvovao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je nakon završetka položio venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆGradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije

Šapić: „Oluja“ najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata

Gradonačelnik Beograda ocenio je da je hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ najveći zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata i dodao da je važno da se neguje kultura sećanja na srpske žrtve.
Šapić je, nakon parastosa stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“, naveo da je važno da pamtimo ono što se dogodilo u istoriji, ali i da ne smemo da dozvolimo da se slični zločini ponove.
On je nakon polaganja venca na Spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 1991- 2000. godine na prostoru bivše Jugoslavije rekao da ne smemo da zaboravimo činjenicu da smo negde i mi pogrešili kada smo dozvolili da nam se to desi.
„Važno je da srpski narod više nikada ne dozvoli, bez obzira gde se nalazi, da niko nad njim izvrši ovakav zločin i etničko čišćenje. Ko god da sutra bude na odgovornim mestima i na čelu države u ovoj zemlji mora da bude svestan da Srbija jeste matica srpskog naroda, da moramo da vodimo računa o svim Srbima gde god da se nalaze i da više nikada ne dozvolimo da nam se desi takav zločin i etničko čišćenje“, rekao je Šapić.
Parastos je organizovalo udruženje „Zavičaj“.
© Tanjug / RADE PRELIĆParastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“ u crkvi Svetog Marka.
Parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“ u crkvi Svetog Marka. - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Parastos stradalima u hrvatskoj akciji „Oluja“ u crkvi Svetog Marka.
Akcija „Oluja“ je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a u toj akciji ubijeno je i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.
Akcija je počela 4. avgusta 1995. godine, ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na području tadašnje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, uprkos tome što se ta oblast nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija.
Kamp UNPROFOR-a u Kninu, Srbi zarobljeni u Oluji - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
SRBIJA
Sećanje na progon Srba iz Hrvatske: 28 godina od „Oluje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala