Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srpska koordinacija: Hrvatska dužna da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene tokom „Oluje“

© AFP 2023 / Dutch NOS TV news imageBombardovanje Knina tokom akcije hrvatske vojske "Oluja", 4. avgusta 1995.
Bombardovanje Knina tokom akcije hrvatske vojske Oluja, 4. avgusta 1995. - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Etnički progon Srba genocidnih posledica, uz masovne i sistematske ratne zločine, sproveden u takozvanoj ''Oluji'', bio je državni projekat vlasti u Hrvatskoj, iz čega proizilazi odgovornost i dužnost Hrvatske da procesuira odgovorne za počinjene ratne zločine, saopštila je Srpska koordinacija.
Kako se povodom 28 godina od napada hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu navodi u saopštenju Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), Hrvatska je dužna i da omogući povratak prognanih Srba,kao i potpunu restituciju njihovih imovinskih i drugih prava i davanje garancije da se takav i sličan zločin neće ponoviti.
Iz ove organizacije navode da je Republika Srpska Krajina bila područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih nacija, a koje je u akciji etničkog progona, koju je Hrvatska nazvala ''Oluja'', napala hrvatska vojska.
Srpska koordinacija, u ime porodica nestalih, ubijenih, poginulih i prognanih lica, podseća da je u akciji etničkog progona - ''Oluja'', i neposredno nakon nje, ubijeno i nestalo 1.861 lica srpske nacionalnosti, od toga 1.211 srpskih civila od kojih je više od 60 % bilo starije od 60 godina, 548 žena i dvanaestoro dece.
Proterano je trajno preko 220.000 Srba, zapaljeno preko 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno oduzeto.
Nalog Franje Tuđmana, ondašnjeg predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske, koji je doslovno glasio: ''da se učine takvi udari da Srbi praktično nestanu'', bila je de jurenaredba da se sprovede genocid, i nju su pripadnici hrvatske vojske sistematski i brutalno izvršili, javno i ritualno ubijajući čak i starce i starice, koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta, sistematski minirajući, paleći i uništavajući napuštene srpske kuće, privredne i javne objekte i infrastrukturu, kako bi se trajno onemogućio povratak prognanih Srba na njihova vekovna ognjišta.
Sramni pečat na pravo na istinu i pravdu porodica žrtava i prognanih Srba, dao je i Haški sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za ratne zločine počinjene u ''Oluji'', iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18 godina, navodi se u saopštenju.
„Hrvatska svake godine 5. avgusta slavi masovne ratne zločine i etnički progon počinjen nad Srbima, kao nekakvu ''pobedu'', proglasivši taj dan ''danom pobjede i domovinske zahvalnosti''. To ukazuje da je hrvatsko društvo daleko od suočavanja s prošlošću i objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje prošlosti, što je uslov za iole normalan život Srba u Hrvatskoj“, ističu iz Srpske koordinacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala