- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Slučaj „Jadran“ - Abazović odgovorio Hrvatima: Raspolažemo svojom imovinom kako mislimo da treba

CC0 / Javno vlasništvo / Brod Jadran
Brod Jadran - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Brod "Jadran" ima širi kontekst i ne treba praviti dnevnu politiku od toga. Ja sam za održiva rješenja, ali Hrvati moraju da znaju da Crna Gora raspolaže svojom imovinom na način na koji misli da treba, poručio je premijer Dritan Abazović.
"Tu smo da razgovaramo i čujemo sve argumente, ali proslava 90 godina broda je nešto što je u našoj nadležnosti i prema tome se treba na taj način ophoditi", kazao je Abazović.
Istakao je da ne želi da upućuje kritike i "vatrene strelice" prema hrvatskoj strani.
"Ukoliko možemo na jedan dostojanstven, prijateljski, kompšijski i bratski način da iznalazimo rješenja, tu smo. Do tada, Ministarstvo odbrane i ostala ministarstva će imovinom raspolagati na način na koji misle da je najprimjerenije", rekao je Abazović.
Hrvatska je juče uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obilježavanja devedeset godina školskog broda "Jadran".
"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se Crna Gora opredijelila", piše u saopštenju hrvatskog ministarstva.
Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda, "simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije" i da do tada izbjegava jednostrane aktivnosti.
Komentarišući to što je Hrvatska predala amandaman na izvještaj Evropske unije (EU) o Crnoj Gori u vezi sa granicom između dvije države, Abazović je rekao da se nada da će to pitanje prevazići.
"Trenutno ono što je na snazi funkcioniše, vjerujem da u dobrom duhu možemo pronaći konačna rješenja. To nijesu brzopleta i jednostavna rješenja", rekao je Abazović.
Vjeruje, dodao je, da je Hrvatska blagonaklona u vezi sa učlanjenjenem Crne Gore u EU.
Na pitanje o bivšem direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, premijer je rekao:
"Donijeli smo novo rješenje i ispoštovali odluku suda da u roku od 30 dana donesemo rješenje. Ako neko misli da su prava opet povrijeđena, ima i dalje procese. Isto važi i za Vladu i mi ćemo se institucionalno boriti."
Mislim da je sada situacija uravnotežena, zaključio je Abazović.
Brod Jadran - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
REGION
„Svojatanje tuđe imovine“: Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori - Vratite „Jadran“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala