- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vučić: Za nas američke sankcije prema zvaničnicima Srpske ne postoje /video/

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAU Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije
U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da sankcije koje su SAD uvele zvaničnicima Republike Srpske smatra neprimerenim i nezasluženim. Za nas te sankcije ne postoje i nećemo ih primenjivati, istakao je on nakon Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske i potpisivanja Sporazuma o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.
"Sankcije rukovodstvu RS smatramo neprimerenim i nezasluženim i u skladu sa tim, bez obzira što smo mi mala zemlja i mali narod, posebno u poređenju sa tako velikom silom kao što su SAD, mi nemamo izbora i, u skladu sa tim, Republika Srbija odnosiće se prema sankcionisanim osobama kao da sankcije ne postoje. Za nas sankcije ne postoje, nećemo ih primenjivati i ni na koji način se nećemo saglasiti sa onima koji su te sankcije protiv pripadnika našeg naroda uvodili", poručio je Vučić.
Dodao je da je to za nas jedina moguća odluka, pravična, časna i teška odluka zbog koje će Republika Srbija trpeti posledice, ne direktne, ali indirektne bez sumnje.
"Mi nemamo izbora i ne možemo da ostavimo svoj narod na cedilu, nećemo da postavljamo blokade na Drini, kao što su neki postavljali blokade na Drini i zabranjivali osobama iz RS da dolaze u Srbiju. Kod nas su sve osobe koje su pod američkim sankcijama dobrodošle, nikakav problem u Srbiji nećete imati i mi ćemo sa vama nastaviti da sarađujemo, posebno imajući u vidu da smo uvereni da te sankcije nikome neće doneti dobro, a naneće štetu našem poverenju prema tako velikim silama koje takve mere donose isključivo prema pripadnicima srpskog naroda", zaključio je Vučić.
Predsednik je u ime cele delegacije Srbije zahvalio rukovodstvu Srpske na, kako je rekao, srdačnom i posebnom dočeku, a posebno predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

"Srbija u potpunosti poštuje Povelju UN i ne bira da li joj ona odgovara ili ne u pojednim slučajevima. Poštujemo principe međunarodnog prava i u skladu sa tim Srbija je poštovala, poštuje i poštovaće sve norme Dejtonskog mirovnog sporazuma iz kojeg je proistekao i Ustav BiH kao temelj BiH sazdane od dva entiteta i tri konstitutivna naroda", naglasio je Vučić.

Istakao je da je Srbija poštovala i da će poštovati teritorijalni integritet BiH, ali i integritet dva entiteta unutar BiH i svaki dogovor tri konstitutivna naroda i dva entiteta.
"Smatramo da je veoma važno i očekujemo od BiH da, na isti način kao što mi poštujemo teritorijalni integritet te zemlje, ta država poštuje teritorijalni integritet Srbije u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijama proisteklim iz Povelje UN, što nije bio slučaj prilikom glasanja u Savetu Evrope, pa bismo zamolili prijatelje u BiH da ubuduće pokažu poštovanje prema teritorijalnom integritetu Srbije, na isti način kao što i mi pokazujemo prema teritorijalnom integretu BiH", poručio je Vučić.
Imamo veoma dobru i plodonosnu saradnju i sa BiH i sa Srpskom, dodao je Vučić.

SAD hoće da izvrgnu Dejton

Ovih dana možemo čuti intenzivno osporavanje prava na sastanke i dogovore oko važnih pitanja između Srbije i Republike Srpske, a to dolazi od onih koji bi svojatali BiH do mere da se za sve pitaju, a sede u Sarajevu, i pokušavaju da drže lekcije ne samo o istoriji, nego i o budućnosti, skrnaveći pritom međunarodno pravo i Dejtonski sporazum, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Kako napominje, oni koji su sami sebe proglasili odgovornim da tumače Dejton to ne primećuju, i zato su se odlučili da prema Srpskoj idu sa rigoroznim merama.
"To je bila jedna od tema, rigorozne sankcije koje nisu lake, a koje dolaze iz jedne od najvećih zemalja sveta, one koja u kontinuitetu na ovim prostorima vodi antisrpsku politiku, do mere da i danas zadržava negativan stav prema Srpskoj i Srbiji, a počela je još sa raspadom bivše Jugoslavije pre toga, učestvovala u bombardovanju Srpske i Srbije", rekao je Dodik.
Kako napominje, ta ista sila pokušava da izvrgne Dejtonski sporazum, a SAD nisu jedini garant, niti tumač sporazuma, ali pokušavaju po nalozima iz Sarajeva da Srpsku i Srbiju stalno dovode u negativnu stranu.
"Ono što vidimo je i osporavanje da obeležimo sećanje na nastradale u 'Oluji'", rekao je Dodik, napomenuvši da su na Petrovačkoj cesti Srbi stradali i tokom Drugog svetskog rata, a da za zločine tokom "Oluje" niko nije odgovarao.
U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije. Posle sastanka potpisan je Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd.
Sastanku su prisustvovali predsednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, predsednici narodnih skupština Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Vladimir Orlić.
U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i negovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.
Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca
Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.
U Banjaluci je održana sednica Saveta za saradnju Republike Srpske i Srbije.
Prethodno su predsednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić svečano dočekani u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.
REGION
Vučić i Dodik poručili: Ne terajte nas da zaboravimo decu ubijenu samo zbog srpskog imena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala