- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Mešanje snaga van regiona neće popraviti situaciju u Nigeru

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Teško da intervencija zemalja koje ne pripadaju regionu, uključujući Sjedinjene Američke Države, može da doprinese poboljšanju situacije u Nigeru, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Malo je verovatno da mešanje nekih snaga van regiona može da ovu situaciju izmeni na bolje“, ocenio je portparol.
Peskov je istakao da Rusija prati situaciju u Nigeru, da je zabrinuta i da se zalaže za što skoriji povratak situacije u ustavne okvire.
Predsednik Nigera Mohamed Bazum koga su svrgnuli pobunjenici u toj zemlji, u članku koji je objavljen u izdanju „Vašington post“ apelovao je na SAD i međunarodnu zajednicu da pomognu u uspostavljanju ustavnog poretka u zemlji.
Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranje granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je na mesto šefa države došao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Šta Rusija može da ponudi Africi i zašto „crni kontinent“ postaje sve značajniji akter u globalnoj politici poslušajte u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ u kojoj govore profesor FPN dr Časlav Koprivica i novinar, nekadašnji dopisnik srpskih medija iz Afrike, Dragan Milosavljević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala