- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Lideri Zapadne Afrike napravili plan za vojnu intervenciju u Nigeru

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMANigerski vojnici
Nigerski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Ekonomska zajednica država zapadne Afrike (EKOVAS) razvila je plan za potencijalnu vojnu intervenciju u Nigeru koji uključuje raspored i vreme raspoređivanja snaga, prenosi Rojters, pozivajući se na komesara EKOVAS-a za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fataua Musu.

„Vojni lideri Zapadne Afrike razvili su plan za moguću vojnu intervenciju u Nigeru u slučaju da se vođe državnog prevrata ne povuku. Međutim, EKOVAS neće otkrili učesnicima prevrata kada će i gde izvesti napad – odluke će doneti lideri država“, saopštio je Musa.

Komesar je takođe dodao da EKOVAS želi da se situacija u Nigeru reši posredstvom diplomatije, te da daje pobunjenicima mogućnost da poprave ono što su uradili.
Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranje granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je na mesto šefa države došao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Policija u Gani - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
SVET
Afrički savez: Vojna intervencija u Nigeru - poslednja opcija, ultimatum ostaje na snazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala