- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kako će izgledati smrt Sunca: Objavljene slike poslednje faze života zvezde /video, foto/

Zvezda Betelgez na noćnom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2023
Pratite nas
Slike snimljene teleskopom ''Džejms Veb'' pokazuju poslednje faze života zvezde, takozvanog "belog patuljka", udaljene od Zemlje oko 2.600 svetlosnih godina.
Na slikama koje je objavio međunarodni tim astronoma vidi se struktura kružnog oblika sa rupom u sredini, nazvana prstenolika nebula.
Nebula je izraz koji se koristi za zvezdu koja u trenucima smrti izbacuje svoj materijal u svemir, kada proizvodi prstenove živopisnih boja, mehure koji se šire i pucaju, kao i oblake i prašinu.
Kako prenosi Gardijan, slična sudbina čeka i Sunce za nekoliko milijardi godina.
Objavljene fotografije prikazuju ne samo strukturu nebule, već i unutrašnji region oko njenog centralnog belog patuljka, zvezde ogromne gustine, koja je otprilike veličine planete.
''Očekuje se da zvezde poput Sunca okončaju svoje živote u fazi belih patuljaka, tako što će odbaciti svoje spoljašnje omotače, koje zatim formiraju prelepe planetarne nebule koje su osvetljene zračenjem njihovih vrelih centralnih zvezda, odnosno belih patuljaka'', rekao je profesor emeritus fizike i astronomije na Londonskom Univerzitetu i vođa astronomskog tima Majkl Barlou.
Šarene trake u nebuli stvaraju hemijski elementi koji emituju svetlost na različitim talasnim dužinama.
Analizom slika, astronomi se nadaju da će saznati više o složenim procesima koji stvaraju strukture nebula i životnim ciklusima zvezda i elementima koje bacaju u svemir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala