- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Do sada najsnažnija podrška Srbije Srpskoj — nikada nikome na milost i nemilost

Pratite nas
Tokom boravka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije vlade Srbije u Banjaluci pružena je do sada najsnažnija, najotvorenija i najdirektnija podrška Srbije Republici Srpskoj, da je nikome neće prepustiti na milost i nemilost, ocenio je analitičar Anđelko Kozomara.
Predsednik Srbije je tokom dvodnevne posete RS sa njenim čelnicima razgovarao o najvažnijim pitanjima za Srbe s obe strane Drine, položio venac na spomen obeležje na Petrovačkoj cesti gde je 7. avgusta hrvatska avijacija bombardovala kolonu srpskih izbeglica u akciji „Oluja“. Njom je proterano više od 220.000 Srba iz svojih domova u Hrvatskoj čemu je posvećen i Dan sećanja u Prijedoru. Pre toga Vučić je u Banjaluci učestvovao u radu Saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske.

„Nikada kao juče i danas nije tako otvoreno rečeno da Srbija neće pustiti RS na milost i nemilost i stranim protektorima i Bošnjacima koji tako žestoko atakuju na sve što je srpsko. Takođe, Vučić je poslao snažnu poruku i vrlo hrabro rekao da Srbija i on lično ne priznaju američke sankcije koje je najmoćnija zemlja sveta uvela političkim liderima Republike Srpske“, kazao je Kozomara za Sputnjik.

Po njegovom mišljenju, više nema nikakve sumnje u to da Vučić i Dodik snažno zajedno vuku RS i Srbiju putem napretka i da su i drugima, pre svega Bošnjacima i Hrvatima, vrata širom otvorena ako hoće da se priključe.
Analitičar iz Banjaluke posebno podvlači da je potvrđeno opredeljenje da zajednički budu nastavljeni radovi na projektima koje Srbija finansira u RS – hidroelekterana Buk Bijela na Drini i aerodrom u Trebinju. On podseća da već uveliko traju radovi na autoputu Rača-Bijeljina.
Kozomara posebno ističe to što je Vučić kao nikada do sada pokazao čvrstu opredeljenost da Srbija pomaže RS i da u svim međunarodnim odnosima i kontaktima stoji iza onoga što je Srpska dobila Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Takođe je vrlo značajno da je to prvi predsednik Srbije koji je posetio Petrovačku cestu i položio vence na mestu na kome su hrvatski avioni zločinački pobili četvoro dece i šest civila“, istakao je Kozomara.

On je značajnim ocenio i to što se Vučić obratio i političkom Sarajevu.
„Poruke koje su danas upućene Bošnjacima iz Banjaluke su takođe nedvosmislene i jasne. Vučić ih je otovreno prvi put zamolio da poštuju i oni teritorijalni integritet Srbije, da u međunarodnim institucijama ambasadori BiH koji su bošnjačke nacionalnosti ne glasaju protiv teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno da ne glasaju za prijem Kosova u te međunarodne institucije“, naveo je Kozomara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala