- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Volodin: Amerika, Engleska i Francuska da nadoknade Africi štetu od kolonijalizma

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin
Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin pozvao je da se afričkim državama kompenzuje šteta koja im je naneta za vreme kolonijalizma.

„SAD, Britanija i Francuska treba da kompenzuju afričkim državama pričinjenu štetu. Tokom kolonijalizma, SAD i gore navedene evropske države, baveći se trgovinom robljem, prevezle su samo u Ameriku oko 15 miliona ljudi, koji su postali robovi. Afrika je zbog toga iznurena“, naglasio je zvaničnik.

On je dodao da je samo Britanija prevezla 3 miliona robova preko Atlantskog okeana tokom XVI–XIX veka, a istoričari to nazivaju verovatno, najmonstruoznijim zločinom u celoj njenoj istoriji.

„Vreme prolazi, ali kolonijalni interesi SAD i brojnih zapadnih država nisu nestali. Menjaju se samo metode, nastavlja se pustošenje afričkih nalazišta zlata, platine, uranijuma, kritičnih minerala i retkih zemnih metala. Afričke zemlje su za njih samo izvor sirovina“, naglasio je on.

Zvaničnik je ocenio da su morske luke i mnoge proizvodne kompanije u vlasništvu neokolonizatora, a zakonodavstvo mnogih afričkih zemalja u oblasti proizvodnje prirodnih resursa i dalje nije oslobođeno ostataka kolonijalnog sistema.

„Zbog neokolonijalnog uticaja zapadnih zemalja, mnoge afričke države imaju nulti ili negativan ekonomski rast tokom 60 godina svog postojanja. To vodi siromaštvu i gubitku suvereniteta“, kazao je Volodin.

On je zaključio da Ujedinjene nacije treba da razmotre pitanje nadoknade narodima afričkog kontinenta štete koju su im pričinile SAD, Velika Britanija i Francuska.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
RUSIJA
Zaharova: Amerika je zaboravila da Afrika više nije kolonija, a njeni građani robovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala