- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Televizijska premijera filma „Oluja“ na dan kada je krenuo talas izbeglica iz Srpske krajine

© Foto : Sputnjiku ustupila ekipa filma/Božidar ŽivanovićScene sa snimanja filma "Oluja"
Scene sa snimanja filma Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Film „Oluja“ reditelja i scenariste Miloša Radunovića imaće televizijsku premijeru 4. avgusta na televiziji „Superstar“, na dan kada je pre 28 godina krenuo talas izbeglica sa teritorije Republike Srpske krajine u kojem je bilo više od 250.000 ljudi, saopštili su producenti.
Kako je najavljeno, film će biti prikazan „odmah nakon završetka uključenja u program povodom obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji 'Oluja'“.
„'Oluja' je ostvarenje potpuno lišeno politike koje govori o stvarnim događajima od pre 28 godina i otkriva istinu o stradanju i proterivanju više od 250.000 Srba iz svojih domova u Krajini“, ističu producenti.
Drama je ispričana iz ugla običnog čoveka Ilije, kog glumi Jovo Maksić, čiji je jedini cilj da zaštiti i sačuva svoju porodicu, ognjište i selo u kom je odrastao.
Uloge tumače i Zlatan Vidović, Ivan Vujić, Milica Stanković, Davor Janjić, Ljubiša Milišić, Marija Pikić, Jakov Jevtović, Vahid Džanković i drugi.
Radunović je intervjuisao 30 ljudi koji su preživeli „Oluju“ i zatim napisao scenario koji kroz sudbinu četiri porodice pripoveda priču o tragediji 250.000 ljudi.
„Dok sam radio intervjue satim ljudima, shvatio sam da tu ima 250.000 filmova. Oni su svi prošli kroz pakao, samo je bilo pitanje šta staviti u film“, istakao je Radunović.
Smatrajući da „o našim ranama treba mi da pričamo“, Radunović je rekao da je osnovna ideja da se ovakva tragedija ne dogodi više nikada i nikome, preneo je Tanjug.
Bombardovanje Knina tokom akcije hrvatske vojske Oluja, 4. avgusta 1995. - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
REGION
Srbi ubijani i proterani: Kako je počela hrvatska vojno-policijske akcija „Oluja“
Scene sa snimanja filma Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
KULTURA
Reditelj „Oluje“: Da smo posle rata govorili o Jasenovcu – devedesete nam se ne bi desile /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala