- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta Zapad treba da uradi da se Moskva vrati sporazumu o žitu

© Minoboronы Turcii / Uđi u bazu fotografijaBrod sa žitom u luci Odesa
Brod sa žitom u luci Odesa - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Rusija će biti spremna da se vrati prehrambenom sporazumu ako budu rešeni problemi sa izvozom ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.
„Zapadne zemlje treba da se fokusiraju na to da rusko žito i đubrivo nesmetano stižu u zemlje kojima su najpotrebniji. Međutim, to nije uključeno u planove naših zapadnih kolega. Ako se reše svi problemi koji su nastali sa realizacijom Memoranduma Rusija – UN, a o kojima smo javno govorili, između ostalog i u ovoj sali, bićemo spremni da se vratimo učešću u crnomorskoj inicijativi“, rekao je Poljanski na sednici SB UN.
Kako je istakao, „udeo Rusije na svetskom tržištu pšenice je 20 odsto, a Ukrajine manje od pet odsto“.
„To znači da upravo Rusija daje značajan doprinos globalnoj prehrambenoj bezbednosti i da je solidan, odgovoran međunarodni dobavljač poljoprivrednih proizvoda. A da ne govorimo o izuzetnoj ulozi ruskog đubriva za globalnu prehrambenu bezbednost“, istakao je Poljanski.
U međuvremenu je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da će Vašington učiniti sve što je potrebno da osigura izvoz hrane iz Rusije ukoliko se ta zemlja vrati prehrambenom sporazumu.
„Prehrambeni sporazum“ je prestao da važi 18. jula, a Rusija je obavestila Tursku, Ukrajinu i Ujedinjene nacije da se protivi njegovom produžavanju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da uslovi sporazuma koji se tiču Rusije nisu ispunjeni, bez obzira na napore UN, jer zapadne zemlje nisu planirale da ispune svoja obećanja.
Nakon prekida funkcionisanja crnomorske žitne inicijative i prekida morskog humanitarnog koridora, svi brodovi koji plove u akvatoriji Crnog mora ka ukrajinskim lukama, od ponoći 20. jula tretiraju se kao potencijalni prevoznici vojnog tereta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Municija za automatsku pušku - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
RUSIJA
I Žitni i Minski sporazum imali su isti cilj – da se naoruža Ukrajina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala