- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljeno zajedničko saopštenje Putina i afričkih lidera: Šta je dogovoreno u Peterburgu

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i lideri afričkih zemalja
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri afričkih zemalja - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri sedam afričkih zemalja pozvali su na ukidanje ograničenja na izvoz žitarica i đubriva iz Rusije kako bi se vratio na snagu sporazum o žitu, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka lidera Afričke mirovne inicijative sa šefom ruske države 28. jula.

„Lideri su pozvali da se preduzmu konkretni koraci kako bi se uklonile prepreke za izvoz ruskog žita i đubriva, što bi omogućilo nastavak pune implementacije crnomorske inicijative generalnog sekretara UN (Antonija Gutereša), odobrene 22. jula 2022. godine u Istanbulu“, navodi se u saopštenju administracije predsednika Južnoafričke Republike Sirila Ramapose.

„Lideri su takođe pozvali UN da preduzmu neophodne korake za deblokadu 200.000 tona ruskog đubriva, blokiranog u morskim lukama EU radi hitne i besplatne isporuke afričkim zemljama“, navodi se u dokumentu.
Takođe se navodi da su Putin i lideri sedam afričkih zemalja na sastanku koji je održan 28. jula u Sankt Peterburgu konstatovali napredak u realizaciji niza humanitarnih tačaka afričke mirovne inicijative, a koji je postignut od njihovog prethodnog sastanka 17. juna.

„Lideri su se dogovorili da nastave dijalog o afričkoj mirovnoj inicijativi kako bi otvorili vrata ka miru“, navodi se u dokumentu.

Sastanku sa Putinom prisustvovali su predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani kao predsedavajući Afričke unije, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramaposa, predsednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi, predsednik Senegala Maki Sal, predsednik Ugande Joveri Museveni i ministar spoljnih poslova Zambije Stenli Kakubo.
Podsećamo, u Sankt Peterburgu je u toku protekle nedelje održan drugi samit „Rusija-Afrika“ pod devizom „Za mir, bezbednost i razvoj“. Ovo je najveći događaj u rusko-afričkim odnosima sa ciljem da se unapredi uzajamno korisno partnerstvo u skladu sa izazovima 21. veka.
Afrička mirovna inicijativa za Ukrajinu sastoji se od deset tačaka. One se tiču bezbednosnih garancija, nesmetanog transporta žitarica preko Crnog mora, oslobađanja ratnih zarobljenika i početka pregovora.
O tome šta Rusija može da ponudi Africi i zašto „crni kontinent“ postaje sve značajniji akter u globalnoj politici poslušajte opširnije u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ u kojoj govore profesor FPN dr Časlav Koprivica i novinar, nekadašnji dopisnik srpskih medija iz Afrike, Dragan Milosavljević.
Predsednik Rusije Vladimir Putin sa predsednikom Malija - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
RUSIJA
Putin poručio gostima iz Afrike: Sve što smo dogovorili biće ispunjeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala