Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasador Srbije u Grčkoj: Skrnavljenje svetinja na Kosovu i Metohiji napad na čitav pravoslavni svet

© Wikipedia / CrniBombarder!!!Crkva Svetog Nikole u Prizrenu, razrušena u martu 2004. godine
Crkva Svetog Nikole u Prizrenu, razrušena u martu 2004. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.08.2023
Pratite nas
Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević izjavio je da pravoslavlje predstavlja neraskidivu sponu između Srbije i Grčke, a da skrnavljenje pravoslavnih svetinja na Kosovu predstavlja napad na čitav pravoslavni svet.
Spasojević je rekao da ne sme da se izgubi iz vida da je čak 1.300 srpskih pravoslavnih manastira i crkava već decenijama meta napada „pseudo-države Kosovo“.
On je u intervjuu za grčku agenciju OPE na pitanje da li veruje da se može pronaći rešenje za kosovsko pitanje, ocenio da suština normalizacije odnosa između Beograda i Prištine podrazumeva stvaranje uslova za bezbedan i normalan život srpskog stanovništva na Kosovu, kao i zaštitu pravoslavnih svetinja koje su, kako je naveo, svojom hiljadu godina dugom istorijom utkane u suštinu bića srpskog naroda gde god on živeo.
„Takođe, potreba zaštite srpskog naroda i pravoslavnih svetinja na KiM od svakodnevnih i sve intenzivnijih napada ne bi trebalo da bude imperativ samo za Srbiju, već za čitavu međunarodnu zajednicu i demokratska društva koja počivaju na vladavini prava, poštovanju verske i kulturne različitosti, negujući i čuvajući versku i kulturnu baštinu“, rekao je Spasojević.
Kako je dodao, rešenje za svaki problem i neslaganje postoji, samo se postavlja pitanje da li postoji dobra volja da se rešenje dostigne.
„Kako kompromis podrazumeva postizanje dogovora između dve strane sa suprotstavljenim stavovima i početnim pozicijama, to znači da je za kompromis potreban voljni momenat obe strane, a ne samo jedne, u trenutnoj situaciji Beograda“, dodao je Spasojević.
On je naglasio da je ključna i najjača karika srpsko-grčkih odnosa obostrani doživljaj međusobne bliskosti i prijateljstva zasnovanog na zajedničkim vrednostima, duhovnim stremljenjima i istorijskom iskustvu.
„Ta bliskost Srba i Grka, koju mnogi nazivaju 'tajanstvenom vezom', kao i nesvesna, gotovo nagonska povezanost, nadilazi svaki drugi politički odnos i trenutni interes“, rekao je Spasojević.
On je dodao da pravoslavlje sigurno predstavlja neraskidivu sponu između Grčke i Srbije i doprinosi osećaju međusobne bliskosti, bratstva i prijateljstva.
„Pored toga, zajednička istorija naših naroda svakako čini važnu okosnicu današnjih kvalitetnih odnosa. Srbi i Grci su uvek bili 'na istoj strani istorije' i međusobno se pomagali u ključnim istorijskim momentima“, istakao je ambasador.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala