- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Los Anđelesu uveden karantin zbog voćne mušice

CC0 / Pexels/Vivek Sharma / Muva
Muva - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Karantin koji se primenjuje na voće i povrće, ali ne i na ljude, prvi je te vrste u istoriji SAD.
Deo teritorije od 79 kvadratnih milja (204,5 km) u okrugu Los Anđeles stavljen je pod karantin u pokušaju da se zaustavi širenje „tau“ muva, invazivne vrste voćne mušice poreklom iz južne i jugoistočne Azije.
Kalifornijsko ministarstvo za hranu i poljoprivredu (CDFA) proglasilo je uspostavljanje karantina nakon što je prošle nedelje otkriveno više od 20 „tau“ muva, čiji odrasli primerci narastu do 7 mm dužine, u oblasti Stivenson Ranč, oko 55 km od Los Anđelesa.
CDFA karakteriše krilate insekte kao „ozbiljne štetočine za poljoprivredu i prirodne resurse“, a za muve se kaže da predstavljaju pretnju za neke lokalne biljke, kao i za useve poput avokada, citrusa, paprike, paradajza i useva tikvica, koje bube vole da grickaju.
Stanovnicima u zoni karantina zabranjeno je da uklone bilo kakvo voće i povrće iz svojih domova, a naređeno im je da ih bace u duple vreće za smeće kako bi sprečili širenje muva. Međutim, svako voće i povrće ubrano na imanju vlasnika kuće i dalje se može preraditi ili konzumirati.
Službenici CDFA raspoređeni su u zonu karantina u oblastima gde su muve primećene da pregledaju useve na larve „tau“ muva, poprskaju područje insekticidom Spinosadom, i pokušaju da uhvate mušice pomoću feromonskih mamaca.
Smatra se da su voćne mušice „tau“, koje su se pojavile u okrugu San Bernardino u Kaliforniji 2016. godine i od tada su primećene tri puta, u SAD doneli putnici koji su nosili proizvode koji sadrže njihove larve.
„Tau“ voćne mušice se razlikuju po jedinstvenoj žuto-crnoj boji i imaju jasna krila označena tamnim trakama. Njihova cilindrična, bela jaja narastu do dužine do 1 mm, a ženke ih polažu u voće i povrće, kojima se larve zatim hrane.
Ova vrsta vodi poreklo iz zemalja širom Azije, uključujući Kinu, Indiju, Vijetnam, Kambodžu, Laos, Tajland, Maleziju, Singapur, Brunej, Indoneziju, Bangladeš, Butan i Šri Lanku. I tamo se smatraju glavnim štetočinama zaseda bundeve, krastavca, tikve i lubenica.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala