- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Bugarskoj se plaše posledica demontaže Spomenika Sovjetskoj armiji

© Sputnik / Alekseй VitvickiйSpomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji
Spomenik sovjetskim vojnicima u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Bugarska vlada je napravila korak ka demontaži Spomenika Sovjetskoj armiji u Sofiji, pišu bugarski mediji. Stranka "Preporod" smatra da se to radi po nalogu američke ambasada koja želi da izazovu građanskog rata u zemlji.
Naime, danas je bugarska Vlada promenila status spomenika iz „javna državna svojina” u „privatna državna svojina”. u Bugarskoj postoje dve vrste državne svojine. Javna državna svojina obuhvata objekte od nacionalnog značaja namenjene opštoj upotrebi, a privatna državna svojina – sve ostalo.
U martu je opštinski savet Sofije odlučio da se spomenik premesti u Muzej socijalističke umetnosti ili u „drugo pogodno područje” koje nije u centralnom delu prestonice.
Parlamentarna partija „Preporod” bila je kategorički protiv današnje odluke Vlade. Ta stranka je saopštila da tema prenosa spomenika deli bugarsko društvo i optužila američku ambasadu za podsticanje sukoba. Premeštanje spomenika sovjetskoj vojsci može dovesti do toga da će Ruska Federacija Bugarsku proglasiti „neprijateljskom državom“, smatra „Preporod“.
„Ponovo, (američka) Ambasada pokušava da izazove sukob i građanski rat u bugarskom društvu, koji je, kao što znamo, surov i u kome nema moralnih ograničenja. Dosledno i uporno nas prekomorski gospodari naše marionetske vlasti, preko njihovih predstavnika, vode u ukrajinski scenario“, navodi bugarska partija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala