- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šoumen Zelenski igra predstavu dok gubi na desetine hiljada vojnika

© AP Photo / Leo CorreaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Terorističkim napadima na Moskvu kijevski režim pokušava da zakamuflira neuspešnu kontraofanzivu i destabilizuje situaciju u Rusiji, i poseje nepoverenje prema vlastima. S obzirom da su rezultati kontraofanzive izostali „Zelenski kao šoumen igra predstavu, dok gubi na desetine hiljada svojih vojnika“, kaže ruski vojni ekspert Jurij Knutov.
Efekat zastrašivanja ruskog stanovništva pokušava da postigne i šef kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavama da to pokazuje da se ruska prestonica ubrzano navikava na rat koji će se "preseliti" na rusku teritoriju i pretnjama da će napada dronovima biti još više.
„Suštinski, Ukrajina trpi neuspehe na frontu i, generalno, kontraofanziva je neuspešna – tapka u mestu, ukrajinske trupe ne napreduju i zato u propagandne svrhe, obraćajući se stanovništvu Ukrajine i zemljama NATO-a, Kijev izjavljuje da napreduju na svim frontovima i da su čak prebacili rat na teritoriju Rusije, da već napadaju Moskvu, Taganrog i druge gradove. Takođe, artiljerijskim udarima na Donjeck stvaraju iluziju da je kontraofanziva uspešna. To se sve dešava zbog činjenice da je na prvom i poslednjem Savetu Ukrajina-NATO Zelenski zahtevao od NATO-a da se ne prekida Sporazum o žitu, a da konvoji, od pet do sedam brodova, idu u pratnji ratnih brodova NATO-a. Konvoji sa oružjem bi išli u Odesu, a žito bi prevozili u povratku. Naravno, NATO je odgovorio da je to ‘put u treći svetski rat’ i oni su to odbili, a od Zelenskog su zahtevali rezultate u kontraofanzivi“, objašnjava Knutov.
Ukrajina je pretrpela ogromne, katastrofalne gubitke i sada pokušava da ih nadoknadi delujući isključivo terorističkim metodama.
„Istovremeno, pokušavaju da terorišu civilno stanovništvo u Rusiji kako bi stvorili atmosferu nestabilnosti, psihoze i neizvesnosti, kako bi se takva situacija potom prenela i na front. Na taj način pokušavaju da izvojevaju neku vrstu pobede u ovoj situaciji nestabilnosti, ali za sada nisu uspeli ništa od toga da postignu“, naglasio je Knutov.
© Sputnik / Kirill Zыkov / Uđi u bazu fotografijaTerorističkim napadima na Moskvu kijevski režim pokušava da zakamuflira neuspešnu kontraofanzivu i destabilizuje situaciju u Rusiji, i poseje nepoverenje prema vlastima
Oštećenje na zgradi u Moskva sitiju na koju je pao dron - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Terorističkim napadima na Moskvu kijevski režim pokušava da zakamuflira neuspešnu kontraofanzivu i destabilizuje situaciju u Rusiji, i poseje nepoverenje prema vlastima

Kijev se služi terorističkim metodama

Na napade dronovima na civilne objekte u Moskvi, civilne brodove u Crnom moru i druge ruske gradove međunarodna zajednica uglavnom ćuti. Osude i reakcije gotovo da nema, pošto su zapadni mentori direktno umešani u ukrajinske napade i zapravo su sponzori terorizma.
„Najstrašnije je što se ti napadi izvode upravo na civilne objekte, a Zapad na to zatvara oči iz jednog jednostavnog razloga – on je, faktički, sponzor svih tih napada. Ne može sam sebe da kritikuje i da sebe optužuje za postupke koje Ukrajina čini. Dakle, po mom mišljenju, dolazi do prećutkivanja i skrivanja istine, skrivanja pravog stanja stvari na frontu i u zoni specijalne vojne operacije. Za kijevski režim i za Zapad su iskrivljavanje stvarnosti i dvostruki standardi karakteristični“, ističe Knutov.
Kijevski režim sve to radi uz pomoć novca, tehničke podrške, municije, satelitskih podataka tehničkih informacija sa Zapada, kao i odgovarajuće radioelektronske infrastrukture, koju Kijev nema.
„Bez digitalnih karti terena takve operacije se ne mogu izvršiti. Digitalne karte po sistemu GPS-a mogu dati samo Amerikanci i, u krajnjem slučaju, Britanci. Dakle, bez učešća SAD i Velike Britanije takvi napadi se ne mogu izvoditi“, ocenjuje Knutov.
Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova ocenjuje da su ukrajinski neonacisti lansiranjem bespilotnih letelica na civilne poslovne zgrade „Moskva sitija“ delovali po scenariju njihovih prethodnika, međunarodnih terorista, ali sa drugim razmerama štete, koji su se dogodili u Njujorku 11. septembra 2001. godine.
Zaharova je takođe ocenila da su SAD svojom reakcijom na napade dronovima na Moskvu, zapravo, zvanično opravdale terorističke metode Ukrajine i potvrdile da se civilni objekti mogu uništavati, ugrožavajući pritom živote nedužnih građana.

Kako će Rusija odgovoriti na napade

Leonid Slucki, šef komiteta Državne Dume za međunarodne poslove, ocenio je da je pokušaj napada na civilne ciljeve na ruskoj teritoriji teroristički akt, koji pokazuje patološki bes kijevske hunte, čija je kontraofanziva zapela. Slucki je siguran da će odgovor ruskog Ministarstva odbrane odmah uslediti i predložio je da meta budu centri za donošenje odluka.
Na pitanje kako bi Rusija mogla da odgovori na te napade i kako bi mogla da ojača odbranu gradova Knutov kaže:
„Pre svega, potrebno je izvršiti pojačano izviđanje lokacije gde se sklapaju dronovi i mesta njihovog baziranja, kao i škola za obuku operatera. Naše Vazdušno-kosmičke snage, kao i Raketne snage iz sastava Kopnene vojske treba da izvrše napade na sva ta mesta. Pored toga, neophodno je pojačati sisteme elektronskog ratovanja, protivvazdušne i protivraketne odbrane, kako prestonice, tako i drugih ruskih gradova kako bi se efikasno uništavale te bespilotne letelice“, ističe Knutov.
Knutov objašnjava da je mnogo jeftinije i lakše unaprediti dronove nego stanicu za elektronsko ratovanje i sisteme protivvazdušne i protivraketne odbrane.
„To je prilično složena, teška borba. Kada stvaramo sisteme za elektronsko ratovanje koji onesposobljavaju te neprijateljske dronove onda oni te bespilotne letelice unapređuju postavljanjem sistema za ometanje odbrane. Zbog toga, stalno moramo da stvaramo nove sisteme. I to je trka, koja već dugo traje. Međutim, to je uobičajena situacija za ratno vreme“, kaže Knutov.
Ruski eksperti zaključuju da kijevski režim primenom terorističkih metoda produbljuje ukrajinsku krizu i udaljava perspektivu za mirno rešavanje situacije.
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
RUSIJA
Zaharova: Zelenski kompromituje Vašington
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala