Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština režira humanitarnu katastrofu za kosovske Srbe – Zapad okrenuo glavu i ćuti

© Sputnik / Teodor AnastasijevićNestašica lekova na severu Kosova i Metohije
Nestašica lekova na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Konstantna kršenja svih normi i sporazuma od strane Prištine, u odsustvu bilo kakvih pritisaka međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, iz dana u dan dovode Srbe na Kosmetu u borbu za goli život. Zbog odluka Kurtijeve vlasti, Srbi sve teže dolaze i do – lekova.
Pored srpskih proizvoda na koje je spuštena rampa, još ranije je počela „hajka“ na medikamente koji dolaze iz centralne Srbije na KiM.
Tako su tzv. carinici Kosova započeli birokratske igre i „proveru“ lekova koji iz Srbije dolaze pacijentima na Kosmet.
Pre njihovog lova na lekove doneta je „crna lista“ kojom je Priština sprečila uvoz srpskih lekova. Lekovi koji se proizvode u Srbiji stavljeni su na listu lekova koji se ne mogu distribuirati i prodavati na Kosovu.
Sada su građani po ko zna koji put pred novom humanitarnom katastrofom.
Lekova za hronične bolesnike nema, pa su i ovde prinuđeni da traže zamenske lekove koji se najčešće dopremaju iz Severne Makedonije i Slovenije.
Najveće probleme ima KBC u Kosovskoj Mitrovici gde je sve manje zaliha za osnovna lečenja građana.
Zamenik direktora KBC Dragiša Milović rekao je da situacija alarmantna i apelovao na međunarodnu zajednicu da utiče da se odluka o zabrani stavi van snage.
„Situacija je alarmantna i zabrinjavajuća. Troše se poslednje zalihe najosnovnijih medicinskih sredstava. Najviše zbog odluka Prištine trpe pacijenti. To nisu samo Srbi. Kod nas se u KBC leče i Albanci, Bošnjaci, Romi i ovo je udar na svakog od nas“, rekao je Milović.
Građani se dovijaju na razne načine kako bi obezbedili neophodnu terapiju.
„Ko zna koliko godina unazad ne možemo podići lekove na recept. Molimo rođake ili sugrađane koji idu za centralnu Srbiju da nam tamo uzmu prepisanu terapiju, ako se ne snađemo, onda kupujemo privatno. Šta da radimo, moramo da se snađemo kada je zdravlje u pitanju“, kaže nam profesorica u penziji koja nam pokazuje prepisan recept i lek koji je morala da kupi u privatnoj apoteci.
Najviše ih čudi što niko ne uzima u obzir njihove probleme.
„Srbija kada krene da nam pomaže, stranci odmah kažu da se ne mešaju, a kada kažemo da lekova nema oni se prave gluvi i puštaju Albancima da rade šta hoće. I svoje Albance ugrožavaju. Pa oni se više leče kod nas na severu nego dole na jugu. Tamo nema bolnica u kojoj je besplatan pregled i ti ljudi se u bolničkim hodnicima žale, ali ne smeju javno da kažu od njihovih dole sa juga“, rekla nam je ona.
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SRBIJA
Preti humanitarna katastrofa: Zbog zabrane Prištine zalihe lekova u Kosovskoj Mitrovici na izmaku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala