- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Padobranci pokazali na frontu zašto su elita ruske vojske

© Sputnik / Kristina Kormilicыna / Uđi u bazu fotografijaPripadnici Vazdušno-desantnih snaga Rusije
Pripadnici Vazdušno-desantnih snaga Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Komandant Vazdušno-desantnih snaga Rusije general-pukovnik Mihail Teplinski čestitao je pripadnicima ovog roda vojske njihov praznik. Po njegovim rečima, specijalna vojna operacija je pokazala da se Vazdušno-desantne snage ne zovu slučajno elitom ruske vojske.
"Ponosan sam što pripadam Vazdušno-desantnim snagama", rekao je general.
On je naveo ključne operacije u kojima su učestvovali padobranci tokom specijalne vojne operacije. On je podsetio na jedinstvenu operaciju - desanta na Gostomelj kod Kijeva, kada su padobranci držali aerodrom pet dana, dok glavne snage nisu stigle.
Posebno je istakao doprinos padobranaca u držanju mostobrana Nikolajev-Krivoj Rog, koji je branjen nekoliko meseci pod pritiskom nadmoćnijih neprijateljskih snaga. Oružane snage Ukrajine su u tom području izgubile 30.000 vojnika.
U jesen 2022. godine, u pravcu Harkova, 100 padobranaca se „spustilo skoro u obruč“, čime su dali mogućnost ruskim jedinicama da se pregrupišu.
Danas se padobranci uspešno bore na zaporoškom pravcu.
Tokom specijalne vojne operacije, više od 5.000 vojnika i oficira koji su bili ranjeni, vratili su se na front nakon oporavka. Više od 3.500 lakše ranjenih uglavnom je odbilo da napusti liniju fronta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala