- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Stranputica koja je uništila veliki talenat

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković i Nik Kirjos
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Tokom svoje karijere Nik Kirjos kao da je igrao dve različite uloge u istom firmu. Od lošeg momka do velikog talenta bila je tanka linija, a ceo taj put na kom se susreo sa alkoholom, depresijom i mnogim neprijatnostima doveo je Australijanca do toga da najavi da neće još dugo igrati tenis.
Nik Kirjos nikada nije bio teniser koji želi da bude u kalupu. Pristojnost je za njega bila strana reč, a upravo su ga incidenti koje je pravio na teniskim mečevima udaljili od mnogo većih rezultata, iako je tokom karijere osvojio sedam titula i ima finale Vimbldona.
Mogao je Australijanac mnogo više da se nije prepuštao alkoholu i žurkama koje su ga iscrpljivale i definitivno ga nisu učinile srećnim.

„Sve sam stariji i stariji... Imam 28 godina, ali uz sav alkohol i žurke zapravo imam 57 godina. Kad pomislim na 33 godine, mislim da neću igrati kad budem u tom dobu. A jednom kada završim karijeru, nećete me više videti“, poručio je Nik Kirjos koji očigledno nema nameru da još dugo godina igra tenis.

Šteta, jer je zreliji Kirjos tenisu doneo mnogo više od onog nestašnog momka. Nezdravi način života Australijanca je doveo do toga da razmišlja i o samoubistvu. Dogodilo se to posle poraza od Rafaela Nadala na Vimbldonu 2019. godine kada je Nik bio psihički poljuljan pa ga je poraz dodatno demoralisao.
„Iskreno sam razmišljao o samoubistvu. Izgubio sam na Vimbldonu. Probudio sam se, a moj tata je sedeo na krevetu i plakao. To je bio veliki poziv za buđenje za mene“, rekao je Kirjos za dokumentarnu seriju „Brejk lopta“ i otkrio da je posle tog mečeva završio u psihijatrijskoj klinici.
Kirjos je uvek važio za velikog talenta, jedan je od retkih igrača koji mogu da se pohvale pobedama nad Novakom Đokovićem, Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, ali čini se da nikada nije uspeo da ostvari svoj puni potencijal.
Jedan je od tenisera koji se naplaćao najviše kazni u istoriji sport zbog neprimerenog ponašanja na terenu prema protivniku, sudiji pa čak i prema skupljačima loptica.
Prošle godine Australijanac je pokazao koliko daleko može da dogura kada je fokusiran jer je stigao do finala Vimbldona. Međutim, iako je odigrao spektakularan turnir, nije se zaboravio meč trećeg kola protiv Stefanosa Cicipasa.
Tada je zbog toga što je Grk lopticom poslao bekhend u publiku prekinuo igru u tražio kaznu za Cicipasa. Psovao je sudiju i na kraju dobio veliku novčanu kaznu.
Uvek je bio na granici velikog talenta i lošeg momka, a to ga je očigledno jako iscprelo. Uz tu psihičku muku, Nik je ove godine imao problema i sa povredom pa je tako odigrao samo turniru u Štutgartu gde je eliminisan u prvom kolu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala