- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

NATO ne razmatra opciju kolektivne odbrane zbog tenzija između Poljske i Belorusije

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaBeloruski helikopteri Mi-24
Beloruski helikopteri Mi-24 - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
NATO ne razmatra opciju aktiviranja principa kolektivne odbrane u vezi sa pograničnim tenzijama između Poljske i Belorusije, saopštio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.
„Postoji proces kada se zemlje NATO-a pozivaju na član 5 Povelje Alijanse. Trenutno nismo u takvoj situaciji“, rekao je Miler, komentarišući tvrdnje Varšave da su beloruski helikopteri narušili vazdušni prostor zemlje.
U međuvremenu se oglasilo Ministarstvo odbrane Belorusije koje je saopštilo da je Minsk dostavio Poljskoj detaljne podatke objektivne kontrole letova beloruskih i poljskih letelica od 1. avgusta u pograničnoj teritoriji.
„Podaci objektivne kontrole potvrđuju da nema bilo kakvog osnova za optužbe za narušavanje državne granice“, navodi se u saopštenju beloruske strane.
Član 5 Povelje NATO koji je potpisan u Varšavi 1949. godine odnosi se na princip kolektivne odbrane Alijanse. Ona predviđa kolektivni odgovor u slučaju „oružanog napada na jednu ili nekoliko zemalja“ članica NATO.
Poljski vojnici iza bodljikave žice na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
SVET
Ministarstvo odbrane Poljske: Situacija sa beloruskim helikopterima ─ provokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala