Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Momirović: Cilj zabrane uvoza srpske robe proterivanje Srba sa KiM

© Sputnik / Lola ĐorđevićTomislav Momirović
Tomislav Momirović - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je cilj zabrane dolaska robe iz centralne Srbije na KiM, koju je uvela Priština, proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta na KiM i onemogućivanje da se srpska roba prodaje u južnoj Pokrajini.
U izjavi za Tanjug, Momirović je pozvao međunarodnu zajednicu, pre svega SAD i EU da reaguju, i poručio da Vlada Srbije neće dozvoliti da srpski narod na KiM bude ugrožen, ali da je njen cilj da očuva mir.
"Imamo dve strane problema. Prva je humanitarna, jer je očigledno da je osnovni, a verovatno i jedini cilj premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija da protera srpski narod i ugasi postojanje naše crkve i jezika na KiM. Pritisak se odnosi na to da im se onemoguće lekovi i roba, osnovne životne namirnice. Drugi aspekt je da uništavaju naše tržišne šanse za naše proizvode južno od reke Ibar", rekao je Momirović.
Istakao je da je to potpuno neprihvatljivo i da je više puta pisao EU, ali da je iznenađen koliko malo efekta ima autoritet EU na KiM.
"Komesar (za proširenje Oliver) Verhelji je jasno izneo svoj stav, rekao je da je to stav Evropske komisije, oni se ne slažu sa time, osuđuju, ali mi nemamo nikakve efekte toga na terenu, nemamo nikakvu reakciju. Da li je moguće da je njihov autoritet toliko mali?", zapitao je ministar.
Dodao je da ta situacija mora da se zaustavi, jer je, kako kaže, Aljbin Kurti opasan.
"On pravi haos na jugoistoku Evrope u uslovima kada mi imamo haos na istoku Evrope, rat dve najveće države. Imamo stalnu pretnju sukobom u našoj južnoj pokrajini, na sred Balkana. Kao vlada nećemo dozvoliti da naš narod bude ugrožen, ali naš cilj je da očuvamo mir", istakao je Momirović.
Dokle će situacija biti takva, kaže, najviše zavisi od SAD i EU.
"Po Rezoluciji 1244, oni su odgovorni za upravljanje KiM, ne privremene institucije. Komandant KFOR ima vrhovnu vlast na Kosovu. Oni moraju da zaustave proterivanje našeg naroda i uspostave normalnu tržišnu utakmicu, ne samo za proizvode iz centralne Srbije, nego za sve", smatra Momirović.
Kako je rekao, pravi odgovor bi bio da se nešto desi na terenu i da Srbi i Albanci počnu ponovo da posluju, jer je tako bilo i kada je bio rat, ekonomija nas je povezivala.
Ministar navodi da nisu ugrožene samo srpske već i međunarodne kompanije.
"Radi se o perspektivi. Ako su to legitimni akti koji nemaju osudu, šta je sledeće, kakva je budućnost? Privreda ne voli nestabilnost i nepredvidivost. Mi moramo njima da ponudimo predvidive uslove kako bi investirali. To je ono što nam je potrebno i što svima nudimo, nove fabrike, nove puteve, perspektivu, rast plata. Molimo sve da se okrenu ka tome, a ne pričama iz prošlosti", zaključio je Momirović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala