- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Jedan od najlepših valcera na svetu napisao je Srbin /video/

CC0 / Pixabay / Dunav
Dunav - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2023
Pratite nas
Ko god je slušao poznate taktove jednog setnog valcera koji su ovenčali scene mnogih filmova i serija dugo je kasnije savladavao naviruće emocije. Malo ko zna njegovo ime, a još manje da ih nije potpisao Johan Štraus jer se u tom imenu upravo pominje Dunav. A Dunavom je bio inspirisan i jedan Srbin čije je delo steklo svetsku slavu.
Jovan Ivanović ili Iosif Ivanovici (1845-1902) bio je rumunski kompozitor srpskog porekla, često nazivan i rumunskim kraljem valcera. Bio je i jedan od najboljih dirigenata svog vremena, komponovao je i dela za klavirsku pratnju, a valcer „Talasi Dunava“ („Valurile Dunării“) doneo mu je planetarnu slavu.
Iza sebe je ostavio muzički repertoar sa 350 kompozicija, među kojima su i neke široko poznate i često izvođene širom sveta.
Jovan Ivanović rođen je 1845. godine u Banatu, u Temišvaru, tadašnjoj Austro-ugarskoj, gde je završio osnovnu i srednju školu. Kao siroče bio je izložen ugnjetavanjuHabzburške vlasti. Njegovo interesovanje za muziku počelo je u ranom detinjstvu kada je naučio da svira flautu. Kasnije je u periodu dok je bio u vojsci (u koju je otišao sa 14 godina) naučio da svira klarinet, piše portal „Rasen.rs“.
Ivanovićev talenat za muziku ga je doveo do nezvanične titule jednog od najboljih muzičara vojnog orkestra. Nastavio je da uči sa slavnim Emilom Lerom, a kasnije je postao vođa orkestra i obišao celu Rumuniju da bi 1900. godine bio postavljen za inspektora vojne muzike što je radio do smrti.
Bez pohađanja muzičke škole, Jovan Ivanović je uspeo da obogati nacionalni muzički repertoar sa 350 kompozicija. U svojim delima koristio je pesme koje su pre svega vezane za Transilvaniju iz koje je vodio poreklo i na koju je bio neizmerno ponosan.
Bio je prepoznatljiv po svojim valcerima od kojih mu je najpoznatiji „Talasi Dunava“ i koji mu je doneo planetarnu slavu. Imao je 36 godina kada se za njegov rad zinteresovalo čak 60 zemalja.
Nemački mediji su ga proglasili rumunskim kraljem valcera, a njegovi valceri su se slušali širom Evrope, Amerike i Azije. Veliki uspeh doživeo je u 45. godini kada je, 1889. godine, pobedio na takmičenju koje se održavalo u čast ruskog cara Aleksandra. Tada je u konkurenciji od čak 116 kompozitora izabran za najboljeg.
Zanimljivo je da je pokušao da otvori višu muzičku školu u Beogradu, ali je ga je kralj Milan odbio jer, kako beleže izvori, para nije bilo u budžetu za muziku.
Jovan Ivanović, jedan od najboljih evropskih dirigenata u svoje vreme i kompozitor raskošnog talenta, ostavio je i radove za klavirsku pratnju među kojima je najpoznatija „Lepe plave oči“.
Valcer „Dunavski talasi“ je dostigao zenit svoje svetske popularnosti posle Drugog svetskog rata kada su ga američki kompozitori Al Džolson i Saul Čaplan preradili i 1946. godine objavili pod nazivom „The Anniversary Song“.
Ova verzija, kojoj su dodati stihovi, dospela je na Bilbordovu top listu i na njoj se zadržala 14 nedelja dostigavši 2. mesto.
Svoj bogat život Jovan Ivanović je završio 28. septembra 1902. godine u Bukureštu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala