- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Vrsta ribe čija se glava ne jede, stari Rimljani su dobro znali kako deluje

CC0 / Unsplash/Marino Linic / Riba Sarpa salpa
Riba Sarpa salpa - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Mala i naizgled bezopasna zlatnoprugasta ribica koja živi u celom Sredozemlju i na istočnoj obali Afrike a pliva blizu površine i na dubini od 70 metara, sadrži u sebi različite supstance sa halucinogenim dejstvom.
Nazivana na različite načine, Sarpa salpa (Sarpa salpa) ili Salema, ali i „riba iz snova“, ima istoriju dugu hiljadu godina: čak su je i stari Rimljani koristili kao drogu tokom ceremonija. Ipak, nauka o njoj za sada zna veoma malo.
Mora se, međutim, reći da je upravo glava te ribe ta koja izaziva stanja kao i droge, dok jedenje ostatka njenog tela nije povezano ni sa jednom kontraindikacijom.
Ona ipak nije jedina „halucinogena“ riba. Grupa indijskih istraživača pokušala jeda proceni stanje takozvanih psihotropnih vrsta riba, ističući kako su one različite i prilično uobičajene u tropskim vodama.
Međutim, mnoge ribe same po sebi nisu halucinogene, ali postaju takve u ljudskoj ishrani jer se one hrane algama koje imaju takva svojstva. To je pre svega izraženo kod tropskih vrsta.
Kada je Sarpa salpa u pitanju, treba biti obazriv. Moguće je da jede posidoniju okeaniku (posidonia oceanica) i da joj upravo ona daje psihotropna svojstva, piše „Novi list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala