- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Jedinstven američki ultimatum u istoriji: Mirovni pregovori bez najvažnijeg aktera – Rusije

© Flickr / U.S. Army EuropeSAD i Ukrajina
SAD  i Ukrajina - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Rat koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije u Ukrajini ne može se rešiti bez učešća Moskve i bez uzimanja u obzir njenih bezbednosnih interesa. Takođe, ima mišljenja i da je cilj mirovnog samita u Džedi da „pogura“ Rusiju ka pregovorima sa Kijevom, a da Vašington to pokušava da postigne „tuđim rukama“ i uz pomoć ruskih saveznika i prijatelja iz BRIKS-a.
Po mišljenju stručnjaka, predstojeći samit u Saudijskoj Arabiji, na koji je pozvano 30 zemalja, ali ne i Rusija, samo je pi-ar akcija Zapada, koji svim silama pokušava da nametne svoju agendu svetskoj zajednici.
„Mislim da u poređenju sa prethodnim sličnim samitima nikakve razlike neće biti i, u principu, sve rezolucije i zahtevi ovog samita svodiće se na ultimatum Rusiji, koja nije pozvana na samit. Nije sasvim jasno kako se o mirovnom rešavanju konflikta može razgovarati bez jedne od strana u sukobu. To znači samo jedno - da je namera onih koji se tamo okupe da stranu koja nije pozvana prinude na nešto ili da, u najmanju ruku, izignorišu njene interese - na primer, bezbednosne, koji su veoma važni za našu zemlju... Stoga, na ovaj samit gledam potpuno spokojno, jer je svima jasno da neće biti rezultata, a sukob će se nastaviti. Samit se održava isključivo u propagandne svrhe, kako bi se kasnije optužila Rusija da ne želi da ide putem mira“, ističe Bogdan Bespaljko, član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije.
U pokušaju da odgonentne šta je cilj samita u Džedi u Saudijskoj Arabiji 5. avgusta, Moskva će pratiti sastanak o rešavanju situacije u Ukrajini.
Međutim, činjenica je da trenutno ne postoje preduslovi za mirno rešavanje ukrajinske situacije uz učešće ruskih vlasti, jer kijevski režim ne želi mir. Uostalom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je krajem prošle godine potpisao i dekret kojim se formalno proglašavaju „nemogući“ bilo kakvi razgovori sa Rusijom, dok je Vladimir Putin na vlasti.
„U trenutku kada se na frontu upotrebljava kasetna municija i kada se dešavaju razni napadi (čak i na teritoriju Rusije) mislim da je veoma teško naterati Moskvu da pregovara pod uslovima koji su za nju neprihvatljivi. Ako bi uslovi bili manje-više realni, Rusija bi već odavno vodila zvanične pregovore, pre svega sa Ukrajinom. Ali, moram da primetim da je sada ukrajinsko rukovodstvo jedno od najradikalnijih i neće prihvatiti nikakve pregovore sa Sjedinjenim Državama, jer će to u potpunosti obezvrediti ulogu kako Zelenskog, tako i celokupne ukrajinske elite. Ne vidim nikakve preduslove za stvarnu želju za pregovorima, tim pre što sukob stalno eskalira. Amerikanci su najavili isporuku tenkova ‘abrams’, a najverovatnije će prebaciti i lovce F-16. Možda će i neko novo raketno oružje biti predato. Danas su brodovi ruske Crnomorske flote napadnuti bespilotnim letelicama. Tako da sve ovo ne ukazuje na želju za pregovorima“, naglasio je Bezpaljko.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNa sastanku u Džedi razgovaraće se o mirovnoj formuli od 10 tačaka koju je sačinio Kijev, a koja je za Moskvu neprihvatljiva
Znak na ulazu u Kijev - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Na sastanku u Džedi razgovaraće se o mirovnoj formuli od 10 tačaka koju je sačinio Kijev, a koja je za Moskvu neprihvatljiva

Zapad pokušava da od Rusije otrgne prijatelje i saveznike

Mnogi smatraju da je cilj sastanka u Saudijskoj Arabiji jačanje pregovaračkih pozicija Ukrajine na osnovu njenog predloženog mirovnog plana, koji, između ostalog, predviđa povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, što je za Rusiju neprihvatljivo.
Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak je izjavio da će se na sastanku u Džedi razgovarati o mirovnoj formuli od 10 tačaka koju je sačinio Kijev, a takođe je najavio da će Ukrajina u najskorije vreme otpočeti pregovore sa SAD o bilateralnim bezbednosnim garancijama, što, kako ocenjuje Moskva, protivrečni temeljnim principima međunarodnih odnosa i što će dovesti do pogoršanja bezbednosti u Evropi.
Sastanak u Džedi je inicirao Kijev, a podržao Zapad. Međutim, na samit nisu pozvani samo saveznici Kijeva, nego i afričke zemlje koje neguju prijateljske odnose sa Rusijom, kao i ruski partneri iz BRIKS-a.
Na avgustovski samit pozvane su zemlje Evropske unije, Velika Britanija, SAD, Kina, Indija, Južnoafrička republika, Japan, Južna Koreja, Argentina, Indonezija i druge, a zapadni mediji komentarišu da su zapadni zvaničnici svesni dugotrajnosti ukrajinskog sukoba, pa se trude da privuku što više novih saveznika.
Pojedini ruski eksperti takođe upozoravaju da Zapad nastavlja sa pokušajima da otrgne Južnu Afriku i Kinu od Rusije i udalje ih iz sistema BRIKS-a, ali smatraju da su „male šanse“ da se to zaista i desi.
Bespaljko kaže da ostaje da se vidi kakvu će poziciju zauzeti ruski partneri na samitu u Saudijskoj Arabiji.
„Ako te zemlje budu izjavljivale da održavanje foruma nije sasvim ispravno bez učešća Rusije, da treba uzimati u obzir interese Rusije, da postoje zahtevi koje će Rusija nedvosmisleno smatrati neprihvatljivim, onda da će to biti ispravno ponašanje saveznika. Ali, istovremeno treba biti i svestan da mnoge zemlje nemaju takvu moć kao Rusija i ne mogu sebi da dozvole da ignorišu učešće na bilo kakvim samitima ili sastancima. Tako da ćemo, u ovom slučaju, dobro videti ko je naš saveznik, a ko nije i ko prosto samo želi novac i tehnologije“, kaže ekspert.

Mirovni plan Vladimira Zelenskog u ćorsokaku

Bespaljko kaže da je iznenađen odlukom Meksika da ne učestvuje u pregovorima o Ukrajini bez Rusije.
Iznenađen sam takvom odlučnošću Meksika, s obzirom da Meksiko veoma ekonomski zavisi od SAD. Ali, opet kažem, ne možemo da postavljamo preterane zahteve zemljama koje su slabije, koje ne mogu da se brane, i koje ne mogu sebi da priušte odbijanje da prisustvuju samitu. Druga stvar je što su neke od tih zemalja došle u Sankt Peterburg na samit 'Rusija-Afrika' i na svaki mogući način pozdravile razvoj saradnje sa Rusijom. Ako je neko odbio da ide na samit upravo zato što Rusija tamo ne učestvuje to je dobro i to treba pozdraviti. Ako neko učestvuje na samitu i tamo, barem na nivou retorike, brani interese Rusije to je takođe dobro“, ističe Bespaljko.
Pokušaj Zapada da ovim samitom pokaže da je moguće rešiti strateške probleme bez Moskve neće biti uspešan, ističe ekspert.
„Ako neko bude učestvovao na ovom samitu koji je unapred osuđen na neuspeh, a potom bude razvijao odnose sa Rusijom - ekonomske, tehnološke, vojne ili bilo koje druge - mi ćemo to takođe pozdraviti. Svet se menja, ne kreću se sve zemlje istom brzinom, ne idu svi u korak sa ovim promenama. Zato ćemo pozdraviti svako kretanje od unipolarnog sveta ka multipolarnom svetu, gde će se voditi računa o interesima drugih država, drugih kontinenata, gde svet treba da bude pravedniji“, zaključio je Bespaljko.
Planirani samit uslediće nakon dolaska Zelenskog na samit Arapske lige u Džedi u maju kako bi izvršio pritisak na te nacije da podrže Kijev. Međutim, arapske nacije su uglavnom neutralne, delom i zato što mnoge od njih imaju vojne i ekonomske veza sa Moskvom, a takođe i domaćin samita, Saudijska Arabija, nastavlja da održava jake veze sa Rusijom kao deo grupe OPEK+, videći Moskvu kao važnog saveznika u stvaranju balansa na globalnom tržištu nafte .
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ocenila da će sastanak o Ukrajini u Saudijskoj Arabiji biti koristan ako pomogne Zapadu da shvati da je tzv. mirovni plan Vladimira Zelenskog u ćorsokaku.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na samitu NATO-a u Vilnjusu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2023
SVET
Blumberg: Lideri članica NATO na samitu poručili Zelenskom – „Ohladi se, otišao si predaleko“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala