- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tramp: Optužbe o mojim vezama sa Moskvom dovele SAD do proksi rata sa Rusijom

© AFP 2023 / SAUL LOEBTramp
Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je „masovna histerija“, koja je izazvana isfabrikovanim podacima protiv njega o navodnim vezama sa Rusijom tokom predizborne predsedničke kampanje u Americi 2016. godine, dovela do „proksi rata“ SAD sa Rusijom, koji se na kraju može završiti trećim svetskim ratom.

„Prave žrtve (ove obmane) bili su Amerikanci. Šteta koju je to nanelo Americi je gotovo neprocenjivo. To je podrilo našu demokratiju, ugrozilo našu bezbednost, dovelo u pitanje našu slobodu“, napisao je Tramp u članku za portal „Njuzvik“.

Prema njegovim rečima, „u kritičnom momentu, kada je trebalo smanjiti napetost u odnosima sa Moskvom, falsifikovanje je izazvalo masovnu histeriju koja je pomogla da se Rusija dovede pravo u ruke Kine“.
„Umesto da se poboljšaju odnosi sa Rusijom, na čemu sam i radio, mi sada vodimo proksi rat sa Rusijom, delimično podstaknut dugotrajnim fantazijama besmislenog ‘Rašagejta’. Ukrajina je potpuno razorena. Nezamisliv broj ljudi je ubijen. Ovo bi apsolutno moglo da se završi trećim svetskim ratom“, zaključio je Tramp.
Prethodno su američki mediji u maju objavili da je u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Džona Durama naglašeno da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve „stvarne dokaze“ o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage „Crossfire Hurricane“.
Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnim vezama Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
RUSIJA
Tramp: Amerika „veoma blizu” nuklearnog rata sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala