- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Tornado u Italiji i Sloveniji: Superćelijska oluja ponovo krenula sa Alpa ka istoku /video, foto/

© Foto : PixabayTornado
Tornado - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Nova superćelijska oluja pogodila je danas Italiju, nakon čega se obrušila na Sloveniju, usled čega se u obe zemlje formirao tornado.
U Italiji se tornado razvio kod turističkog grada Jesolo, koji se nalazi u regiji Veneto, na oko 20 kilometara od Venecije, prenose mediji.
Kako prenose italijanski meteorolozi, oluja manjih razmera napredovala je u superćelijsku tokom koje se stvorio mezociklon, tačnije struktura koja se prilikom rotacije može pretvoriti u tornado, preneo je Inmeteo.
Tornado se formirao duž obale između Jesola i Kavalina, dok ekipe na terenu prenose da trenutno nema povređenih kao ni materijalne štete.
„Videli smo ga iz daljine, na sreću nije napravio štetu“, napisala je žena koja je objavila snimak tornada, prenose mediji.
Italiju je prvi put ove godine, 21. jula, pogodio tornado. Snažno nevreme sa ekstremnim pojavama poput vihora i loptica grada, većih od teniskih, prečnika i do 7-8 centimetara, tada je zahvatio severni deo Lombardije i Veneto.

Tornado u Ilirskoj Bistrici

Manji tornado je zabeležen i u slovenačkoj Ilirskoj Bistrici, a lokalni mediji navode da je reč o najslabijoj F0/F1 kategoriji sa brzinama vetra od oko 100 kilometara na čas.
Vrtlog se stvorio u naseljenom mestu, pa je moguće da su štete i veće, navodi se na stranici Neurje.si.
Iz slovenačke Agencije za životnu sredinu naveli su da će se oluja smiriti tokom noći.
Grad je pao u Šmarju kod Jelšaha, dok se u Bledu drvo srušilo na voz, ali nije bilo povređenih, prenosi RTV Slovenija.
Agencija za životnu sredinu Slovenije navodi da se očekuje da hladno vreme sa Alpa pređe na Sloveniju u toku večeri i u sredu, i donese jače nalete vetra, a na pojedinim mestima velike kišne padavine i grad.
„Zato smo izdali narandžasti meteo-alarm na području cele zemlje. Ipak, ovo nevreme biće kratkotrajno i smiriće se u toku noći“, poručila je meteorolog Veronika Hladnik Zakotnik.

Moguće poplave na granici Slovenije i Hrvatske

U hrvatskim gradovima Bjelovar i Zagreb večeras je pala jaka kiša, propraćena vetrom i grmljavinom.
Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je da su uz granicu sa Slovenijom moguće bujične poplave, kao i da će najjači udari vetra iznositi više od 65 kilometara na čas.
„Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu da prouzrokuju veliku štetu“, navode iz DHMZ-a i dodaju da su moguća oštećenja na imovini i drveću, preneo je Tanjug.
Munje na nebu - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
DRUŠTVO
RHMZ: U toku večeri na severu Vojvodine kiša i pljuskovi s grmljavinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala