- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Za ona dobra stara vremena

© AFP 2023 / PATRICK KOVARIKVavrinka siguran od početka do kraja meča
Vavrinka siguran od početka do kraja meča - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Posle godinu dana i deset meseci Stan Vavrinka, švajcarski teniser, plasirao se u polufinale turnira i to u Umagu pobedom nad Robertom Karbaljesom Baenom rezultatom 6:4, 7:5. U hrvatskom gradu gde pokušava da se vrati na put stare slave Švajcarac je davne 2006. godine osvoji prvu ATP titulu u karijeri.
Kada Stanu Vavrinki proradi njemu svojstven jednoručni bekhend vrlo lako u opasnosti može da bude bilo koji teniser sa druge strane mreže. Španac Baena jeste bolje rangiran od Švajcarca, ali je njegov tenis daleko od kvaliteta kakvim može da se pohvali čuveni Vavrinka.
Švajcarski teniser pretrpeo je samo jedan brejk uz jedinu brejk loptu protivnika i to u prvom gemu meča posle čega je potpuno preuzeo inicijativu i kontrolisao meč.
Od septembra prošle godine Stan Vavrinka nije stigao do polufinala, a igrao je na 17 turnira. Odlučio je potom da se posle 16 godina vrati u Umag koji mu je bio talično mesto jer je upravo u tom gradu 2006. godine pobedio Novaka Đokovića za svoju prvu titulu u karijeri.
Posle osvajanja titule Švajcarac je naredne godine u Umagu eliminisan u prvom kolu i više se nije vraćao na taj turnir sve do 2023. godine. Vavrinka je naređao pobede protiv Filipa Mišolića, Federika Korije i Roberto Karabljesa Baene, a za finale igraće protiv Italijana Lorenca Sonega.
U tih 16 godina koliko se nije pojavljivao u Umagu stala je čitava jedna bogata karijera. Titula u hrvatskom gradu pokrenula je Švajcarca koji je do danas sakupio 16 trofeja, od toga tri Grend slema (US Open, Australijan open, Rolan Garos).
Stanov i Novakov susret u Umagu bio je ujedno i najava velikog rivaliteta, to je bio njihov prvi međusobni meč, a danas ih imaju čak 27. Srpski as tada je švajcarskom teniseru predao već u prvom setu zbog problema sa disanjem.
Vrhunac karijere Vavrinka je dostigao 2014. godine kada je bio treći reket sveta, međutim iako je danas 72. na ATP listi i ne uspeva da napravi velike rezultate on još uvek ne želi da se oprosti od tenisa.
Umesto oproštaja „za dobra stara vremena“ došao je Umag da pokaže da i dalje može da bude pretnja mladim igračima. Od 2017. godine proslavljeni Stan nema ATP titulu, a poslednje finale igrao je pre četiri godine u Antverpu.
Protiv mladog Sonega Vavrinki neće biti lako, međutim ukoliko ga udarci budu slušali kao protiv Španca, a iskustvo bude potreban faktor Švajcarac ima veliku šansu da posle četiri godine igra finale ATP turnira. Sonego i Vavrinka do sada se nikada nisu sastali, a za drugo mesto u finalu bore se Mateo Arnaldi i Aleksej Popirin.
Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Ruske teniserke Veronika Kudermetova i Elena Vesnina - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
SPORT
Još jedno skandalozno šikaniranje ruske teniserke
Pozdrav između tenisera na kraju meča - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
SPORT
Idealan igrač – Đoković u tri kategorije, a tu je i Medvedev
 Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
SPORT
Đere je majstor za Italijane – velika pobeda za polufinale!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala