- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sprečen još jedan vojni puč u Africi

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Vojska, Sijera Leone
Vojska, Sijera Leone - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Policija Sijera Leonea uhapsila je visoke vojne oficire za koje se sumnja da su planirali "napad na državne institucije" u zemlji u kojoj su pre oko mesec dana održani kontroverzni izbori.
U saopštenju policije se navodi da su osumnjičeni, među kojima su bili i vojna lica, planirali da iskoriste naizgled mirne proteste od 7. do 10. avgusta kao pokriće za napad.
List "Sijera Leone Telegraf" napominje da, govoreći na konferenciji za novinare, predstavnici policije nisu otkrili broj uhapšenih i njihova imena.
Prema pisanju lista, hapšenja nisu bila iznenađenje za posmatrače koji pišu da je porast nesuglasica između vlade i vojnih komandanata koji su zabrinuti zbog političke krize izazvane, navodnim, falsifikovanjem rezultata izbora. Kao što je navedeno, predsednik Džulijus Bio nije otišao na samit ECOVAS-a u nigerijskoj Abudži prošle nedelje zbog napete situacije u zemlji.
Na opštim izborima u Sijera Leoneu 24. juna, Bio je, kao aktuelni predsednik, pobedio sa preko 56 odsto glasova, uz izlaznost od preko 80 odsto birača.

O situaciji u Africi pogledajte našu emisiju:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala