- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Selektor zlatnih Orlića za Sputnjik: „Voleo bih da svi odu u NBA“

© Foto : FIBAMladi košarkaši Srbije
Mladi košarkaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Znala je Srbija da ima talentovane mlade košarkaše, ali najviše vere u njih imao je Nenad Stefanović, trener FMP-a i selektor tima do 18 godina. Orlići su pod njegovim vođstvom osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu, a on je za Sputnjik podelio prve utiske.
„Utisci su fantastični, nismo ni svesni još veličine i težine uspeha ali verujem da ćemo u narednim danima, nedeljama, mesecima biti“, ponosan je Stefanović.
Posle igračke karijere Nenad Stefanović postao je 2016. godine trener, a njegov prvi tim bio je Zemun koji je vodio do 2020. godine da bi posle toga prešao u OKK gde je bio pomoćni trener. Od 2021. godine je trener FMP-a, ali kruna karijere usledila je kada je dobio zadatak da predvodi Orliće na Evropskom prvenstvu.
Košarka - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Novi „slučaj Mirotić“ u Barseloni za novi klinč Zvezde i Partizana
„Ja sam u karijeri imao brojna finala na nekim nižim nivoima i određenih uspeha u samom FMP-u, ali ovo je stvarno neopisiv osećaj, nadam se da ću ga nadmašiti jednog dana ali za sada ovo je neverovatno“, rekao je Stefanović za Sputnjik.
Pred sobom nije imao lak zadatak, momke je poznavao, ali ne toliko dobro. Međutim, od početka je znao da mora da im objasni težinu igranja za reprezentaciju.
„To je svakodnevni posao, ne može da se napravi brzo, ono što je plus za trenera je što se dobro poznaju i druže se ,dobri su drugari, trojica iz Zvezde, trojica iz Mege, trojica iz Borca, dvojica iz Dinamika. To je drugačije, lakše se uklapamo. Ono na čemu sam insistirao je da je ovo reprezentacija, nema ličnih interesa, samo timski. Ako neko treba da ostane na klupi zato što mu nije dan mora to da prihvati zbog tima“, objasnio je selektor Orlića.
Stefanović je u više navrata isticao da mladi košarkaši moraju da daju sve od sebe i da ukoliko to urade nije važno koliko će daleko dogurati. Videlo se na svakoj utakmici da su pružili poslednji atom snage i za to je stigla nagrada u vidu zlata.
„Insistirali smo na tome da daju sve od sebe, a finale je kruna našeg rada. Moj cilj je bio da se primeti da smo dali sve od sebe. Očigledno je kod nas uspeh samo zlato, ali ukoliko daju sve od sebe i izgube niko neće zameriti jer su pokazali da su pružili maksimum“, istakao je Stefanović.
Baš kao što su stručnjaci Vlade Đurović i Vladimir Kuzmanović rekli za Sputnjik da je sada zadatak da se Orlićima obezbede mesta u klubovima, sa tim se slaže i selektor.
„Njihov dalji uspeh zavisiće od više faktora, daljeg rada, situacija u klubovima. Moja želja i emocija su drugačije nego što su bile pre prvenstva, voleo bih sve da ih vidim u NBA, mladi su, dugačak je period“, rekao je ponosni selektor.
U celoj ovoj lepoj priči velika šteta je što je Stefanović imao ugovor za selektorsko mesto Orlića samo za ovo takmičenje, a očigledno je da sjajan trener koji je ekipu odveo do zlata zaslužuje više.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Srpski košarkaš Aleksej Pokuševski u duelu protiv Toronto Reptorsa - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Gest Pokuševskog za poštovanje: „Srećan i tužan u isto vreme“
Dimitris Janakopulos - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Kontroverzni Grk o svemu – od Mirotića do Obradovića i Amerikanca u reprezentaciji: „Mnogo mi smeta“
Dejan Vasiljević - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
SPORT
Vasiljević širi srpsku koloniju u Americi – po „posebnim“ pravilima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala