- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

I to se desilo: Pjesma Beogradskog sindikata u srce takla Milove saborce /foto/

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuNastup Beogradskog sindikata u Nikšiću.
Nastup Beogradskog sindikata u Nikšiću. - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Dva odlična koncerta Beogradskog sindikata, u Nikšiću i Beranama, kada su ljubitelji njihovih pjesama u gradu pod Trebjesom napunili trg, a u gradu na obali Lima glavnu ulicu, uzburkala su javnost u Crnoj Gori.
Reagovali su predstavnici tri partije, DPS, SDP i Liberalne partije, upravo iz stranaka koje su, dok su bile na vlasti, zabranjivale da beogradski bend uđe u Crnu Goru.
Urednik portala „Srpska 24“ Ivan Milošević kaže za Sputnjik da iz ostatka poraženog DPS-a čega se god dotaknu raspale priču o velikosrpstvu, nacionalizmu i ostalim srpskim rabotama.
„Po njima Srbi ne bi smjeli ni da kažu da su Srbi, jer i to nekoga iritira, a posebno DPS. Ono što su saopštili o gostovanju BS u Beranama spada u klasičnu zamjenu teza i ideološke ultrakomunističke floskule!“.

DPS na srpske trobojke hvataju trnci

„DPS bi kao nekadašnje poznate ideološke komisije željeli i da danas određuju šta može da se pjeva! Samo o Crnoj Gori, Duklji, Tuđemilu, nebu iznad Crne Gore, oblacima iznad Sutomora i talasima kod Budve. Sve mimo toga pripada arsenalu srpskog šovinizma i ugrožavanja tobožnjeg građanskog mira!”, poručuje Milošević.
© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuNastup Beogradskog sindikata u Nikšiću
Nastup Beogradskog sindikata u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Nastup Beogradskog sindikata u Nikšiću
Naš sagovornik ističe da kada se u Tuzima i Ulcinju viju albanske zastave i gostuju albanski umjetnici i šire šake u obliku orlovskih krila, DPS-u to ne smeta. Međutim, kada Srbi razviju trobojke i zapjevaju o Kosovu, DPS-ovcima se diže kosa na glavi, poduhvataju ih trnci ispod nožnog palca i samo što ne zakukaju i zatraže stranu vojnu intervenciju.
„U Beranama i Nikšiću, gdje živi većina Srba, DPS očekuje da se od srpskih pjesama i srpskih amblema, grbova i zastava ne vidi ništa, da se sve zatamni i da u grad kraj Lima, i pod Trebjesom dolaze samo njihovi estradni puleni iz zemlje i regiona. Da se u Beranama ili Nikšiću zapjeva neka Tompsonova pjesma, DPS bi je oćutao. Smatrati da jedna grupa (BS), pjesme o Kosovu i trobojke, remete međunacionalni sklad može samo jedna izvitoperena neokomunistička totalitarna stranka čiji je vođa i dobar dio članstva odrastao uz pjesme o šumama i gorama i zakletvi Brozu! Usput je DPS namlatio milione, ovih dana vidimo od čega, ali ništa za to, glavno je da Srbi ćute, zabiju glavu u pijesak i prave se kao da nijesu odavde! A oni da rade ono što najbolje znaju. E, pa malo morgen”, poručuje Milošević.

„Sjutra će im zasmetati kapela na Lovćenu“

Naš sagovornik ukazuje da su DPS-u, SDP-u i Liberalima zasmetali Beogradski sindikat, trobojke, Kosovo, sjutra će kapela na Lovćenu, prekosjutra Cetinjski manastir, potom Oktoih, Martinićka i ostale bitke i sve tako po redu i sve tamo gdje je neko pomenuo da je Srbin i da je ginuo za srpstvo.
„Jeste da reagovanje beranskog DPS-a ništa u suštini ne znači, niti koga je briga za to, ali valja odgovoriti DPS-u, reći im u lice da u Crnoj Gori ima Srba i da svi ostali, pa i DPS, moraju da to prihvate i da ne čupaju kosu što će ovdje i dalje gostovati BS ili neka druga srpska grupa i što će se pjevati o Kosovu i vijoriti srpske trobojke. To vam je, nesrećni DPS-ovci, između ostalog i jedno od lica Crne Gore! I dok se ono bude poštovalo kao i ostalo, opstaće ova zemlja i njeni građani”, poručuje Milošević.
Član Srpskog savjeta Baćko Milačić za Sputnjik ironično komentariše reakcije političkih partija kojima smeta nastup BS u Beranama i Nikšiću.
„Znamo da su se tridesetogošnji okupatori vlasti u Crnoj Gori borili za integracije, radnička prava. Daleko se kazalo, poznalo nam se..... Začudilo me što se iz DPS, SDP i Liberala bune zbog gostovanja Beogradskog sindikata! Možda im je zasmetalo ime, jer nijesu u njihovom reonu”, retorički se pita Milačić.
Hip-hop sastav Beogradski sindikat nastupio je u Beranama u okviru Thunder festa, a iz tamošnje opštine su njihov nastup ocijenili kao spektakularan.
Sa druge strane, beranski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da je tokom nastupa serviran „nacionalistički i ekstremistički performans“.
Iz lokalnog odbora Socijaldemokrata (SD) takođe su saopštili da su, umjesto kvalitetne muzike, bili „svjedoci promocije šovinističkog jednoumlja“.
Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan kazao je da je Crna Gora od 2020. godine „neprekidni koncert Beogradskog sindikata“.
„Regionalno poznati producent je sve vrhunski isplanirao i uz asistenciju inostranih konsultantskih kuća našao dobre lokalne partnere koji mu pružaju temeljni outsourcing. Svi smo kupili karte, većina sa oduševljenjem. Mi, manjina, slušamo, ne pjevamo, ne plešemo, kritikujemo i tekstove pjesama i ukupnu produkciju, ali pijemo svoju limunadu“, napisao je Belan na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala