Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hajka na Vuka Kostića: Ne diže glumac zid između Srba i Hrvata nego oni koji slave Oluju

© Sputnik / Lola ĐorđevićZlatnom medaljom za zasluge odlikovan srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Vuk Kostić
Zlatnom medaljom za zasluge odlikovan srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac Vuk Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Intervju Vuka Kostića za Sputnjik, objavljen u maju, eksplodirao je proteklih dana na društvenim mrežama i u medijima. Tačnije, povela se u delu prozapadne javnosti prava hajka protiv glumca zbog samo jedne rečenice istrgnute iz konteksta da između Srba i Hrvata treba podići Berlinski zid.
U redakciju Sputnjika, ali i na društvene mreže svakodnevno pristižu i brojne poruke podrške Kostiću koji nijednog trenutka nije imao nameru da raspiruje međunacionalnu mržnju, kako su to ocenili mnogi koji se čak zalažu i za model "dve Nemačke" za Kosovo koji u simboličkom smislu podrazumeva i Berlinski zid između centralne Srbije i njene južne pokrajine.
„Rekao čovjek istinu. Nije on digao zid između Srba i Hrvata, nego oni koji slave Oluju, razbijaju ćirilične table, bacaju srpske vaterpoliste u more. Ko bi više od mene htio da se Srbi i Hrvati vole? Bio sam svjedok unazad dvadeset godina – Srbi su pružali ruku, Hrvati su na nju pljuvali. Ne svi Hrvati, ali dobar dio hrvatskog društva“, kaže hrvatski istoričar Goran Šarić za Sputnjik.
Među prvima na društvenim mrežama oglasio se, i podršku Kostiću pružio dramski pisac Siniša Kovačević koji se zapitao – koji je to strašan greh srpskog glumca?
„Koji strašni greh Vuka Kostića? Izjednačio je po nesolidnosti dva susedna naroda, sluteći da tu, zbog viška sličnosti, ne postoji šansa za istorijsko pomirenje. Usudio se da ima stav. Zaboravite koliko je darovit, koliko svoj. Maži katranom i perjem. Dajte kofe s g*vnima. Oštro i horski“, poručio je Kovačević.
Na adresu redakcije Sputnjika stiglo je i pismo podrške Vuku Kostiću od univerzitetskog profesora iz Republike Srpske, Predraga Ćeranića.
Prema njegovim rečima, istrgnute iz konteksta i opšteg tona razgovora koji nije imao ni primesu mržnje, zla i nikako nije bio ratnohuškački, Kostićeve izjave su postale predmet brojnih negativnih komentara.
„Smjerno, smireno, biranim riječima, s namjerom , da bi se sačuvali ljudski životi, da bi se izbjeglo ponavljanje tragedija, stradanja i unesrećile mnoge porodice sa obje strane, ovaj daroviti glumac je metaforično predložio podizanje 'Berlinskog zida'. Ali, ko danas sluša pažljivo, ko je u njegovom glasu osjetio tračak osmjeha pri izgovoru tog pojma čijim padom je simbolično ukinut bipolarni svijet, ujedinila se Njemačka, a počeo raspad SFRJ“, ističe profesor u svom pismu.
On se pita, nije li bolji Hladni rat, čijim simbolom se Kostić poslužio, nego oružani sukobi u komima ljudi ginu?
"I u tih trideset i kusur godina su nas naučili da i prije nego što nešto izgovorimo ili napišemo, dobro promislimo, jer ćemo se naći na udaru ili biti predmet medijskog linča. Mnogi podliježu autocenzuri, a Kostić je sasvim smireno, pristojno i biranim riječima iznio svoj stav. I nikog nije uvrijedio. A stav i mišljenje, ukoliko nisu jednoobrazni globalnoj politici, su postali grijeh, pa makar ih izgovorio i umjetnik sa naročitim senzibilitetom“, zaključio je Ćeranić.
„Zbog svega što je učinio umjetničkom i profesionalnom angažmanu, sjajno odigranih uloga i poruka iznesenih u ovogodišnjoj besjedi za Dan Republike Srpske, dajem podršku našem priznatom glumcu, istinoljubivom čoveku i rodoljubu Vuku Kostiću“, dodao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala