- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

EU evakuiše svoje građane iz Nigera, a Rusija diplomate iz Sudana

© AP Photo / Marwan AliSukobi u Sudanu
Sukobi u Sudanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Evropska unija je odlučila da evakuiše svoje građane sa teritorije Nigera zbog vojnog udara koji se dogodio u toj zemlji, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj. U međuvremenu, Rusija evakuiše diplomate iz Sudana.
„Takođe smo doneli odluku o repatrijaciji evropskih imigranata i u procesu smo sprovođenja ove operacije“, napisao je on u svom blogu na sajtu spoljnopolitičke službe EU.
Šef diplomatije EU je rekao da Evropska unija podržava EKOVAS i Afričku uniju u obnavljanju ustavnog poretka u Nigeru i da nikada neće priznati vlast, formiranu vojnim pučom.

Evakuacija iz Sudana

Deo ruskih diplomata koji su prebačeni iz glavnog grada Sudana - Kartuma u luku Port Sudan, evakuisani su, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

„Zbog visokih bezbednosnih rizika, u kontekstu sukoba u Sudanu koji su u toku, iz grada Port Sudan je evakuisan deo zaposlenih u ruskoj ambasadi, ranije izvedenih iz Kartuma, kao i ruske državljane i članove porodica koji su se prijavili za pomoć u povratku u domovinu“, navodi se u saopštenju.

Prošlog petka je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo da prebacuje rusku ambasadu iz Kartuma u ​​Port Sudan zbog sukoba koji su u toku u glavnom gradu zemlje.
Od 15. aprila u Sudanu se vode borbe između snaga za brzo reagovanje i regularne vojske. Suprotstavljene strane razmenjuju oprečne izjave o uspesima u borbama i kontroli nad objektima, vode pravi informacioni rat u medijima i na društvenim mrežama. Prema podacima Visokog komesara UN za ljudska prava, najmanje 958 civila je ubijeno, a 4.700 ranjeno od 15. aprila do 12. juna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala