- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Prošlo je vreme jeftinog novca: Šta nas čeka | Energija Sputnjika

CC0 / / Kredit
Kredit - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2023
Pratite nas
Prošlo je vreme jeftinog novca. Ako ikako možete, uzdržite se od uzimanja kredita, poručio je ovih dana profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hani procenjujući da se približavamo gornjoj granici povećanja referentnih kamatnih stopa.
U prevodu, to znači povećanje rate za kredite, a to je ono što građane, kao i privrednike, najviše plaši.
Nelki analitičari već ukazuju na to da građani ne podižu, ako baš ne moraju, stambene kredite. Neki procenjuju da bi to moglo dovesti do pojeftinjenja stanova ali, najava da su Rusi umesto da iznajmljuju počeli da kupuju stanove cene ovih nekretnina su opet počele da „bujaju“.
Stručnjaci objašnjavaju da na situaciju kod nas utiče globalna ekonomska kriza, inflacija… potezi Evropske centralane banke, koja sledi politku američke centralne banke… Jedna od dijagnoza je da je, kako Hanić reče, „privreda pregrejana, da treba da se hladi a najbolji lek za to je povećanje referentne kamatne stope, odnosno cene novca“.
Kamate su već počele da rastu, ljudi ukazuju da su im rate za kredite, pogotovo one za stambene kredite već značajno porasli. I, ne zna se dokle će ići.
Uz to, za jesen se najavljuje poskupljenje bankarskih usluga. Naime, 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge – što je Narodna banka Srbije dogovorila sa bankarima. Postoji, naravno, i mogućnost da se ovaj „džentlemenski dogovor“ produži.
Građani, koji su, čini se, podlegli potrošačkoj groznici jeftinih kredita sada su postali značajno oprezniji.
Skup novac, međutim, mnogo više plaši privrednike. Pitanje je kako će to sve uticati na investicije, razvoj proizvodnih procesa….
Na potezu su kreatori monaterane ekonomske politike, koji treba da nađu pravu meru koja će obezbediti da, i pored krize imamo ekonomski rast.
O tome šta nas čeka, kako da se građani i privrednici ponašaju sad kad je prošlo vreme jeftinog novca, koliko će ovakva situacija potrajati i kako je prevazići u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa finansijskim konsultantom Vladimirom Vasićem, .

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Prošlo je vreme jeftinog novca: Šta nas čeka | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala