- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lekcija Orlića o skromnosti i ljubavi prema Srbiji: „Najvažnija je medalja“

© Foto : FIBAMladi košarkaši Srbije
Mladi košarkaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
Pratite nas
Nikola Topić i Bogoljub Marković predvodili su mladu reprezentaciju Srbije tokom celog Evropskog prvenstva i obojica su se posle zlatne medalje složili da je osećaj neverovatan. Dok je Topić proglašen najboljim igračem šampionata, Marković je uz njega ušao u najbolju petorku prvenstva, ali nijednom individualno priznanje ne znači koliko timsko.
Srbija ima svetlu košarkašku budućnost, a to su pokazali Orlići koji su osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu i to pobedom protiv Španije koja je pred šampionat bila prvi favorit za osvajanje titule.
Najbolji u srpskom timu, ali i na prvenstvu bio je Nikola Topić koji je dobio MVP priznanje.

„Osećaj je stvarno neverovatan. Čestitao bih saigračima, trenerima, stručnom štabu. Mislim da smo zaslužili zbog svega što smo uradili u ovih mesec i po dana. Hvala publici koja je došla u velikom broju, kao i što su nas podržavali u svakoj utakmici. Hvala im i idemo dalje“, rekao je Topić.

Publika u Nišu oduševljeno je mladom Topuću skandirala „MVP! MVP! MVP“, a on je istakao da koliko god to bilo neverovatno njemu je draža medalja sa Srbijom nego lično priznanje.
„Neverovatan osećaj. Hvala im na tome. Meni to mnogo znači, ali bitnija je medalja“, rekao je skromni Topić.
Sličnog je stava sjajni Bogoljub Marković koji u finalu nije uspeo da doprinese kao na prethodnih utakmicama, ali se tokom celog prvenstva pokazao kao jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi.

„Nemam reči za sve ovo, moralo je ovo da se doživi, nikada nisam igrao pred ovakvom publikom, bilo je nestvarno. Što se petorke tiče, da nismo pobedili, ne bi značilo. Da ne lažem sad, znači uz pobedu, ali je važnija ova medalja“ ,rekao je Marković.

Španci su bili favoriti, a Orlićima su smetale i pojedine sudijske odluke, međutim izborili su se sa svim.
„Nismo to očekivali, tako je to na ovim utakmicama, sa pritiskom, borba za zlato. Mentalno smo izdržali to solidno, uspeli smo i super je. Ceo turnir priča se o favoritima, oni jedva dobili Italijane, mi se mučili sa Nemcima i Izraelcima, to na papiru ne radi u finalima. Nije mala razlika, ali smo dali sve i zaslužili smo da dobijemo“, istakao je sjajni srpski košarkaš.
Na vreme je talentovani Bogoljub video da mu u finalu ne ide šut pa se fokusirao na odbranu u kojoj je mnogo doprineo posebno zbog zaustavljanja Adaje Mare.
„Kada se vidi da nešto ne može, ne treba forsirati, moj fokus je bio na odbrani, da dam ekipi, trener je rotirao igrače sjajno, dobili smo ih dvocifrenom razlikom. Pokušao sam da uradim sve što je u mojom moći da čuvam Maru, da mu uđem u 'meso', da mu ne dajem da asistira, doprineo sam, statistički se možda ne vidi, ali ekipi, atmosferi, stvarno sam dao sve“, zaključio je Marković.
Nenad Stefanović - trener FMP - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
SPORT
Selektoru srce puno ponosa: „Napravili smo 12 ratnika – oni su kao Bitlsi“
Nikola Topić - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2023
SPORT
Srbijo, budi ponosna – Nikola je najbolji u Evropi!
Srbija, juniori, košarka - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
SPORT
Orlići su prvaci košarkaške Evrope!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala