- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija spremna da pošalje energetsku flotu u zapadnu Afriku

© Foto : Press-služba AO "Koncern Rosэnergoatom" / Uđi u bazu fotografijaPlutajuća nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ na Čukotki
Plutajuća nuklearna elektrana „Akademik Lomonosov“ na Čukotki - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Pratite nas
Rusija bi mogla da realizuje projekte koji bi joj omogućili da proizvodi električnu energiju za ceo region zapadne Afrike, izjavio je predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore u subotu na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
"Potrebna nam je proizvodnja električne energije, to je za nas važna stvar. Želeli bismo, ako je moguće, da izgradimo malu nuklearnu elektranu u našoj zemlji za proizvodnju električne energije. Naša zemlja ima strateški položaj - nalazimo se u u samom centru zapadnoafričkog regiona. Inače u celom ovom regionu se oseća deficit struje“, rekao je lider Burkine Faso.
"I mislim da, ako Rusija uspe da se utvrdi u ovom regionu, moći će da proizvodi energiju za ceo region. Želimo da vidimo kako to da se sprovede", naglasio je Traore.
Sa druge strane, generalni direktor ruskog giganta "Rosatom" Aleksej Lihačov rekao je da je kompanija spremna da afričkim zemljama obezbedi struju uz pomoć plutajućih nuklearnih elektrana. On je dodao da bi državna korporacija mogla da izgradi čitavu atomsku energetsku flotu.
"Rosatom" nije isključio učešće na transparentnom tenderu za izgradnju nuklearne elektrane u Južnoafričkoj Republici, ako takvu ponudu dobije. Kompanija je istakla da nuklearna elektrana "Koberg" uspešno radi u toj republici skoro 40 godina, a republika ima i istraživački reaktor SAFARI-1.
Ruska plutajuća nuklearna elektrana Akademik Lomonosov - Sputnik Srbija, 1920, 24.04.2019
„Lomonosov“ za istoriju: Jedan od ključnih događaja u svetskoj nuklearnoj industriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala