- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na paradi u Peterburgu: Ruska flota ─ neuništivi čuvar granica otadžbine

© Sputnik / Aleksandr Kazakov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Pratite nas
Ruska flota bila je i ostala neuništivi čuvar granica otadžbine, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na paradi u čast Dana ruske mornarice. Predsednik je čestitao vojnicima, veteranima i svim građanima zemlje Dan Ratne mornarice.
„Naša flota je vekovima bila i ostala neuništivi čuvar granica otadžbine, njenog ponosa i slave“, rekao je Putin, govoreći na Glavnoj pomorskoj paradi.
Ruska flota više puta je stajala na putu neprijatelju kao neosvojiva tvrđava, njena glavna svrha je zaštita otadžbine, naglasio je Putin.
On je napomenuo da je od vremena Petra Velikog mornarica predano i svesrdno služila Rusiji, u njenim analima nalaze se trijumfalne pobede u pomorskim bitkama, obilasci oko sveta i velika geografska otkrića, izuzetna dostignuća nauke i tehnike.
„Setimo se herojske odbrane Port Artura i Sevastopolja, Petropavlovska i Lenjingrada, hrabrosti pomorske pešadije i mornara koji su branili Moskvu, Staljingrad i Zapolarje, koji su zauzimali mostobrane na Dnjepru i Dunavu“, podsetio je Putin.
„Istorija razvoja naše mornarice oblikovala je njenu suštinu, njenu glavnu svrhu. To je zaštita otadžbine“, naglasio je predsednik.
Prema njegovim rečima, Rusija dosledno jača moć svoje flote. Samo ove godine u sastav mornarice ušlo je 30 brodova različite klase.
„Danas Rusija samouvereno sprovodi velike zadatke nacionalne pomorske politike, dosledno povećavajući moć svoje flote. Samo ove godine njen sastav će se popuniti sa 30 brodova različite klase“, rekao je Putin.
Među onima koji su stupili na borbenu dužnost je i raketna korveta „Merkurij“ na kojoj je podignuta zastava Svetog Đorđa, istakao je predsednik.
Prema njegovim rečima, mornari danas pokazuju hrabrost, odvažnost i nesalomivost.
„U ime Rusije naši mornari daju sve svoje snage, pokazuju istinsko junaštvo, bore se hrabro, kao naši veliki preci“, ocenio je Putin, zahvalivši pripadnicima ruske mornarice na besprekornom izvršavanju zadataka.
Predsednik je napomenuo da je ova godina za rusku mornaricu značajna zbog niza događaja: obeležavanje 320 godina Baltičke flote, 290 godina Severne flote i 240 godina Crnomorske flote.
„Svaka od njih ima svoju slavnu istoriju. Zajedno sa Tihookeanskom flotom i Kaspijskom flotilom, one čine neuništivi bedem odbrambenih sposobnosti naše zemlje i pouzdano obezbeđuju nacionalne interese“, ocenio je Putin.
U Sankt Peterburgu se održava glavna pomorska parada posvećena Danu ratne mornarice Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala