Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Predsednik Ugande: Došao sam da obnovimo saradnju

© Tanjug / TARA RADOVANOVIŽPredsednik Ugande Joveri Kaguta Musevenij
Predsednik Ugande Joveri Kaguta Musevenij - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2023
Pratite nas
Predsednik Ugande Joveri Kagutu Museveni izjavio je da je u Beogradu imao veoma korisne razgovore i istakao da je došao u posetu Srbiji kako bi dve zemlje obnovile saradnju.
Museveni je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsetio na odlične odnose koje su dve zemlje imale u vreme Tita, ali je rekao da su zbog unutrašnjih problema "malo izgubili vezu".
"Ali drago mi je da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", poručio je predsednik Ugande.
Museveni je dodao da su delegacija iz Ugande i on veoma srećni što su doputovali u posetu Srbiji, po pozivu predsednika Vučića.
"Imali smo veoma korisne razgovore, i kao što sam rekao Srbija, a i Jugoslavija pre nje, nije nešto što nam je nepoznato. Imali smo 1950-ih i 1960-ih godina odlične odnose sa Jugoslavijom i maršalom Titom", ukazao je on.
Istakao je da je Uganda pratila sve što je Tito radio i njegove stavove u to vreme, posebno neutralne koje je čuvao, naročito između Sovjetskog Saveza i Kine.
"Komunisti su bili i jedni i drugi, ali se nisu slagali. Tito je odbijao da se prikloni jednoj ili drugoj strani, bio je neutralan", istakao je Museveni.
Podsetio je na značaj Pokreta nesvrstanih, kao i to kako je pružio dobrodošlicu Edvardu Kardelju kada je posetio Ugandu, u vreme kada je Museveni bio studenski lider.
Naglasio je da su jugoslovenska preduzeća, posebno Energoprojekt, izgradila veoma dobru infrastrukturu u Ugandi.
"Posebno čuveni naš međunarodni konferencijski centar i hotel, koji je izgradio Energoprojekt 1970. godine, po ugovoru sa vladom Ugande. Onda smo ponovo 1976. pozvali Energoprojekt, oni su to obnovili i obnovili su hotel Šeraton u Ugandi. Kroz takve aranžmane smo sarađivali sa Energoprojektom", rekao je on.
Podsetio je da je Energoprojekt izgradio i odličan put između dva mesta u Ugandi, kao i da je Uganda kupovala mnogo toga iz Jugoslavije, uključujući čamce, brodove i plovila, koje i dalje koristi na jezeru Viktorija.
"Nažalost zbog unutrašnjih problema, malo smo izgubili vezu, ali drago mi da ste stabilna zemlja koja se razvija i ja sam ponovo ovde da obnovimo našu saradnju", zaključio je Museveni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala