- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruski stručnjaci otkrili slabe tačke oklopne tehnike NATO-a

© AP Photo / dpa/Peter SteffenNemački tenk leopard 2
Nemački tenk leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
Pratite nas
Stručnjaci za odbranu, koji su analizirali trofejnu tehniku NATO-a, došli su do preliminarnog zaključka da zapadni primerci naoružanja imaju solidnu oklopnu zaštitu, ali da im je pokretljivost prosečna, a konstrukcija previše složena, rekao je za Sputnjik izvor upućen u proces analize.
„U ovom trenutku tokom ispitivanja trofejne tehnike NATO-a dobijeni su preliminarni rezultati, koji u celini odgovaraju očekivanjima. Pre svega, ispitivanja su pokazala da zapadni primerci imaju prihvatljiv nivo oklopne zaštite, mada imaju veliki broj slabih tačaka, jer njihova zaštita ne odgovara savremenim uslovima ratovanja“, navodi izvor.
On je dodao da tehnika NATO-a ima krajnje prosečnu pokretljivost i manevarsku sposobnost, posebno na složenim i vlažnim terenima, koji su teško prohodni.
Još jedna slaba tačka zapadne tehnike je preterana složenost kontrukcije, dodao je izvor, objašnjavajući da je problem, pre svega, u tome što ona otežava remont i tehničko servisiranj.
„Mogućnosti za remont zapadnih primeraka tehnike su veoma mali, posebno u uslovima borbe na terenu, a tehničko servisiranje zahteva ogromne resurse. To je povezano, pre svega, s osobenostima konstrukcije njihove tehnike, koje su u pojedinim slučajevima, iskreno rečeno, neracionalne“, objasnio je izvor.
Tokom bezuspešnih napada na ruske položaje Oružane snage Ukrajine su ove godine počele široko da koriste zapadnu oklopnu tehniku, uključujući nemačke tenkove „leopard 2“, američka oklopna vozila pešadije „bredli“, francuske tenkove AMX-10RC.
Još prošle godine ukrajinska vojska upotrebljava veliku količinu haubica, oklopnih vozila i višecevnih raketnih bacača koje joj isporučuje NATO.
U junu je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su u zaporoškom pravcu zaplenjeni tenkovi „leopard“ i oklopna vozila „bredli“. U petak je saopšteno da je ruska vojska kod Zaporožja kao trofej uzela jedan francuski tenk. Prema podacima holdinga „Visokoprecizni kompleksi“, do sada su stručnjaci te kompanije uspeli da analiziraju šest tipova zapadne tehnike, zaplenjene tokom specijalne vojne operacije.
Izvor Sputnjika navodi da zapadnu trofejnu tehniku analizira široki krug stručnjaka iz raznih kompanija odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala