- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Razgovor s afričkim liderima o Ukrajini bio vrlo produktivan

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaPlenarna sednica - samit "Rusija-Afrika"
Plenarna sednica - samit Rusija-Afrika - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je s afričkim liderima razgovarao o situaciji u Ukrajini i dodao da je sastanak, koji je ocenio kao produktivan, trajao do dva sata posle ponoći.
„Juče smo prilično kasno završili, već je bilo oko pola dva, dva sata posle ponoći, po moskovskom vremenu, ali zato smo vrlo aktivno, i prema mom mišljenju, vrlo produktivno radili. To je bilo u korist, kako mi se čini, i naših bilateralnih odnosa, i naših odnosa s afričkim kontinentom u celini“, rekao je Putin na sastanku s predsednikom Južnoafričke Republike Sirilom Ramafosom, koji je održan u okviru samita „Rusija – Afrika“, održanog 27. i 28. jula u Sankt Peterburgu.
Učesnici sastanka pripremaju i zajedničko saopštenje u vezi s razgovorima o situaciji u Ukrajini, najavljeno je iz Kremlja.
Govoreći o odnosima Rusoje i Južnoafričke Republike, Putin je istakao da su oni strateški i da postaju sve sadržajniji, kao i da je trgovinska razmena porasla za 16,4 procenta.
Putin je dodao da su dve zemlje uspostavile politički dijalog na raznim nivoima, kao i da se razvijaju trgovinsko-ekonomske veze.
Ruski lider je, takođe, rekao da je uveren da će samit BRIKS, koji se održava u avgustu, proteći na najvišem nivou i obećao da će Rusija učiniti sve da podrži Južnoafričku Republiku koja je ovogodišnji domaćin skupa.
„Blisko i konstruktivno sarađujemo u okviru ove organizacije, u interesu produbljivanja strateškog partnerstva petorke. Uveren am da će sastanak koji sada pripremate proteći na najvišem nivou i u to nimalo ne sumnjam. Učinićemo sve da vam pomognemo i da vas podržimo“, rekao je Putin Ramafosi.
Planirano je da se Putin učesnicima samita BRIKS-a obrati putem video-veze.
Samit „Rusija-Afrika“  - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
RUSIJA
Afrički lideri razgovarali s Putinom o mirovnoj inicijativi za Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala