- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film „Superćelijska oluja“ najavio klimatski udar na region /video/

© Foto : Jutjub/MovieGasm.comSuperćelija
Superćelija - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
Pratite nas
Film Supercell" odnosno "Superćelijska oluja"koji je premijerno prikazan sredinom marta ove godine, samo 4 meseca pre nego što nas je u realnosti pogodila jedna takva nepogoda, verovatno će posebno privući pažnju naše publike, prvenstveno zbog njegovog naziva.
Sam film, pored naslova koji kod svih nas budi sveža sećanja na superćelijsku oluju koja je u nekoliko navrata paralisala čitave oblasti i gradove, zanimljiv je i po protagonistima, glumcima En Heč i Aleku Boldvinu.
Naime, glavna uloga pripala je tragično preminuloj En Heč, kojoj je ovo ujedno i jedan od poslednja tri filma koja je snimila. Sa druge strane, tu je i Alek Boldvin koji je ovaj film snimio pre nego što je oktobra 2021. godine slučajno upucao snimateljku Galinu Hačins, sa kojom je radio na setu filma "Rđa".
Ako u celu priču uvežemo i pojavu superćelijske oluje nad Balkanom i širom Evrope, film će verovatno biti najbolje prihvaćen kod tzv. teoretičara zavere i svih onih koji ne veruju da je sve ovo što nam se izdešavalo poslednjih dana delo prirode.

Za Holivud film, za nas realnost

U svakom slučaju, postoji velika koincidencija između dešavanja u filmu i onoga što je snašlo region, od Italije, preko Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, pa i veći deo Evrope.
Slike masivnih tamnih oblaka koji su više bili nalik čudovištima nego elementarnoj prirodnoj nepogodi, gotovo identično je prikazna u unutar samog filma snimljenog 2021., dve godine pre stvarne superćelijske oluje koju pamtimo, piše Blic.
Grad koji silinom lomi šoferšajbne i krovove vozila, vetar koji odnosi crepove, čitave krovove i čupa drveće, verodostojno je prikazano, kao i silina i razorna moć tornada.
Ono što su doživeli i gledali Novosađani, Beograđani, Zagrepčani i mnogi drugi u strahu i neverici, fino je upakovano kroz efekte i programe u postprodukciji, i dovoljno je dramatično da nas podseti na vetar i oblake od kojih podilazi jeza.
Harp - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2023
SRBIJA
Srpski meteorolog otkriva prevaru: Teorijom da čovek i HARP menjaju klimu, bogati šire strah u narodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala