Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanski specijalac Ališa Kerns u akciji protiv Srba: Potpaljuje Kosovo ili ima zadatak od Amerike

Ališa Kerns - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
Pratite nas
Britanija je sasvim sigurno kroz svoje službe prisutna na Kosovu i Metohiji, ali ona je američki satelit tako da je malo verovatno da može nešto samostalno da inicira, saglasni su sagovornici Sputnjika.
Do skoro ime Ališa Kerns većini Srba nije značilo ništa, sve dok nije „životom“ počela da brani Aljbina Kurtija u britanskom parlamentu, i to sa pozicije šefice Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma.
Nakon što su Brisel i Vašington uveli kaznene mere Kutriju, Kerns je naslikala portret moderne Srbije kao centra ogromne mreže organizovanog kriminala, dezinformacija, terorizma i destabilizacije, koji obuhvata Balkan i šire. Ona je zahtevala od Londona da preduzme odlučnu akciju i predložila mirovne trupe Londona u celom regionu, da se suprotstave navodnim pretnjama Srbije.
O njenim udarima na Srbiju, napisao je i autorski tekst Kit Klarenberg na portalu thegrayzone.com objavivši praktično dosije Ališe Kerns. Postavilo se i pitanje kakva je njena uloga uopšte i da li joj je cilj da potpiri sukobe na KiM.
I to ne bi bilo neobično da nije u pitanju žena koja je veteran specijalista za psihološki rat i britanski obaveštajni operativac sa vezama u MI 6, sa „zavidnom biografijom“ i bliskim kontaktima sa prištinskim vlastima.

Satelit Amerike

Spoljnopolitički komentator i novinar Siniša Ljepojević kaže da je Velika Britanija samo podizvođač američkih radova.
„Britanija nema nikakav kapacitet i samostalnu politiku, a Ališa Kerns, šefica Komiteta za spoljne poslove Donjeg doma je stara američka veza i malo toga ima sa stavom Britanije. Znači, ako neka britanska institucija radi nešto na Kosovu i Metohiji to je sve kao podizvođač radova Amerike,“ smatra Ljepojević.
On smatra da bez Amerike, Velika Britanija ne može da uradi ništa, pri čemu naš sagovornik ne spori da Britanci rade nešto po KiM.
„Kada je reč o kolektivnom zapadu postoji samo Amerika i niko drugi. Jer, američki sistem je takav da uvek neko drugi odradi njihove poslove, a oni dolaze na kraju. Tako je nikao i nemačko-francuski plan. To je američki plan koji je poturen ovim dvema državama. Amerika se oduvek krila iza svojih saveznika,“ kaže on.

Englezi su jedni od tvoraca Kosova

Istoričar Čedomir Antić smatra da ne treba ništa da nas čudi kada je Britanija u pitanju, jer ona ima neprekidno definisanu politiku koja se protivi interesima Srbije na Balkanu,
„Kosovo bez tadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera ne bi danas bilo ovo što jeste jer ne bi bilo ni napada na Srbiju i Crnu Goru koji je NATO izvršio 1999. godine. Ovo nije prvi put da se iz Britanije čuje ovako nešto s obzirom da postoje još razne teškoće u kosovskom pitanju koje je još otvoreno, a i ne mogu da računaju na apsolutnu poslušnost Aljbina Kurtija. To je dovelo po prirodi stvari da je veliki deo proalbanskih britanskih političara i sam postao radikalizovan,“ primećuje Antić.
On podseća na nedavne optužbe britanske poslanice da SPC švercuje oružje na KiM, a čuli smo i bivšeg ministra koji je rekao da Srbe sa severa KiM treba iseliti i tako dalje.

Balkan oduvek bio u fokusu Britanije

„Ko god bio saveznik kosovskih Albanaca oni brane ono što vide kao interes Amerike i Britanije i drugih velikih sila iako ni 1999. godine njihova politika nije bila istovetna albanskoj. Oni su se borili za svoje nakaradne ciljeve. I Britanija i drugi imaju imperijalne ciljeve, duboko su nepošteni, ali ne uvek isti sa albanskim,“ napominje Antić.
Uostalom, dodaje naš sagovornik, činjenica je da je Britanija više od 200 godina Balkan geopolitički prepoznavala kao problem koji mora da reši tako što bi do kraja sprečila Rusiju da izađe na topla mora i na Bosfor i na Dardanele.
„Više od 100 godina to su u Britaniji videli kao tačku na kojoj se lomi sudbina cele britanske imperije, pa čak i nezavisnosti Velike Britanije. Tome se kasnije pridružila i borba protiv komunizma, da bi 1989. godine polako ta faza viševekovne borbe, prerasla u nastojanja da se pobedi u jednom ratu protiv čitave jedne civilizacije. To je borba protiv istočno pravoslavne civilizacije,“ napominje Antić.

Albanski lobi odradio svoje

Bivši ambasador i diplomata Branko Branković ima sasvim drugu teoriju zašto je Kerns tako ostrašćena, pa podržava Kurtija.
„Albanci imaju veliki lobi to svi znamo. I siguran sam da, pošto gospođa ima i svoju firmu, da je debelo plaćena za ovo za šta lobira, jer Kosovu je bitno da se čuje da je neko uz njih sa neke takve funkcije u jednoj takvoj državi,“ kaže on.
Kako je rekla“ Britanija ima nezavisan glas unutar petine i međunarodne arene da kaže ne - EU i SAD. Možemo im reći... sve što radite je da omogućavate autokratama i, iskreno, udarate štapom naše demokratske saveznike (čitaj Aljbina Kurtija )“.
Centralna tačka u njenom govoru bila je tvrdnja da su terorističke ćelije koje kontroliše srpska vlada radile na destabilizaciji Kosova, uz pomoć stalnog priliva oružja i sredstava iz Beograda.
Ališa Kerns - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SRBIJA
Dosije Ališa Kerns: Da li britanski obaveštajci spremaju novi rat na Kosovu?
Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SRBIJA
„Albanijan post“: Američka delegacija na čelu sa Šoleom odložila posetu Prištini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala