- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Raste broj Amerikanaca koji razvijaju retku alergiju na meso zbog ujeda krpelja

© Foto : PixabayKrpelj
Krpelj - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Stopa Amerikanaca koji razvijaju retku alergiju na meso od ujeda krpelja raste i možda je već pogodila čak 450.000 ljudi, tvrde istraživači.
Novi podaci koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma. Zbog alergije na nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda može doći do, po život opasne, reakcije.
Klimatske promene povećavaju broj krpelja čiji ugriz izaziva alergiju na meso.
Američki naučnici pronašli su alfa-gal u izlučevini vrste krpelja „amblioma amerikanum“ koji ima belu mrlju na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim delovima SAD.
Stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promena povećava broj tih krpelja i da se mogu proširiti i drugde, izvan SAD.
Od ujeda ove vrste krpelja osoba može da se razboli ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobijene od sisara, a na spisku opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, zečetina, jagnjetina, zatim meso divljači, mleko, ali i neki mlečni proizvodi.
Simptomi još uvek slabo shvaćenog sindroma uključuju grčeve u želucu, dijareju, osip i otežano disanje, što može izazvati smrtonosnu anafilaksiju.
Reakcije alfa-gel sindroma mogu da se razlikuju od osobe do osobe, u rasponu od blagih do teških ili čak opasnih po život, navodi CDC. Anafilaksija, potencijalno po život opasna reakcija koja uključuje više organskih sistema, može da zahteva hitnu medicinsku pomoć, međutim, ljudi možda neće imati alergijsku reakciju nakon svake izloženosti alfa-galu, napominje CDC.
Zbog toga koliko telo sporo vari meso, može biti vrlo teško uočiti simptome koji se pojavljuju.
Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, kaže CDC, a od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15.000 godišnje.
Zbog poteškoća s dijagnozom, CDC navodi da je ukupno do 450.000 Amerikanaca moglo da razvije alergije na meso zbog alfa-gala. Prošlogodišnja anketa u kojoj je učestvovalo 1.500 američkih lekara i zdravstvenih radnika pokazala je da 42 odsto njih nikada nije čulo za sindrom.
U anketi, koju je takođe radio CDC, otprilike jedna trećina grupe rekla je da nije previše sigurna u svoju sposobnost identifikovanja bolesti. Samo pet odsto ispitanih je reklo da su vrlo sigurni u svoju sposobnost da prepoznaju bolest.
Alfa-gal sindrom je slučajno otkriven 2008. nakon što su američki istraživači pronašli neočekivane rezultate tokom testiranja leka za lečenje kancera, prenosi Si-En-En.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala