- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Proširen krivični postupak protiv Trampa za zadržavanje poverljivih dokumenata

© AP Photo / Mary AltafferDonald Tramp u pratnji sudske straže
Donald Tramp u pratnji sudske straže - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Tužilaštvo je proširilo krivični postupak protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, podnoseći nove optužbe protiv njega i jednog od njegovih zaposlenih u postupku za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata nakon što je napustio predsedničku funkciju.
U proširenoj optužnici navodi se da su Tramp i njegov zaposleni Karlos de Oliveira nastojali da onemoguće istražitelje da pregledaju snimke bezbednosnih kamera iz Mar-a-Laga, odmarališta bivšeg američkog predsednika.
Ukupan broj tačaka optužnice povećan je za tri i sada iznosi 40, pošto se Tramp još jednom dodatnom tereti za nezakonito zadržavanje poverljivih informacija koje se odnose na nacionalnu odbranu, preneo je Rojters.
Tužioci su naveli da se bivši američki predsednik i dvojica zaposlenih, Volt Nauta i Karlos de Oliveira, terete da su od jedne osobe zahtevali brisanje snimaka sigurnosnih kamera u Mar-a-Lago da bi sprečili njihovo dostavljanje velikoj federalnoj poroti.
Nauta se na optuženičkoj klupi našao uz Trampa u junu 2023, a na teret mu se stavljalo da je pomagao bivšem predsedniku da obmane istražitelje koji su nastojali da dođu do poverljivih dokumenata koji su ostali u posedu bivšeg predsednika pošto je napustio Belu kuću.
Predstavnici tima za Trampovu predsedničku kampanju rekli su da optužbe protiv Trampa predstavljaju kontinuirani očajnički pokušaj američkog predsednika Džozefa Bajdena i Ministarstva pravde da, kako su naveli, maltretiraju Trampa i osobe iz njegovog okruženja.
U prvom pojavljivanju pred sudom u junu, Tramp se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice kojom se tereti za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata.
Informacija o proširenju optužnice objavljena je nekoliko sati pošto je bivši američki predsednik obelodanio da su se njegovi pravni zastupnici sastali sa zvaničnicima Ministarstva pravde koji istražuju navode o Trampovim pokušajima da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima u novembru 2020. godine.
„Moji advokati su imali produktivan sastanak sa predstavnicima Ministarstva pravde kojima su detaljno objasnili da ja nisam uradio ništa loše, da sam se savetovao sa mnogim advokatima, i da bi ova optužnica samo još više uništila našu zemlju“, napisao je Tramp na društvenoj mreži „Istina“.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
SVET
Tramp: Optužnica protiv mene dodatno bi uništila Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala