- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva poziva da se situacija u Nigeru što pre normalizuje

© AFP 2023 / Ludovic MarinVoennый v Niamee, Niger. Arhivnoe foto
Voennый v Niamee, Niger. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2023
Pratite nas
Dezinformacije o mešanju Rusije u situaciju u Nigeru su neosnovane, rekao je za Sputnjik direktor Odeljenja za Afriku pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Vsevolod Tkačenko.
On je istakao da je Moskva već iznela svoj stav: situaciju u Nigeru treba što pre normalizovati i uvesti u pravno polje.
„Dezinformacije o mešanju Rusije u situaciju u Nigeru imaju za cilj da pokušaju da nas još jednom optuže za nešto bez ikakvog razloga“, rekao je Tkačenko na samitu „Rusija-Afrika“.
Takođe je dodao da je potrebno vreme za procenu događaja u Nigeru.

„Naši odnosi sa državama se grade po klasičnoj šemi: preko naše ambasade, preko ambasade određene zemlje u Moskvi, radimo sa rukovodstvom ministarstva spoljnih poslova i resorima koji realizuju neke ekonomske projekte. To što se sada dešava zahteva neko vreme za procenu“, rekao je Tkačenko.

Ranije se komandant predsedničke garde, general Čiani pojavio na nigerskoj državnoj televiziji kao šef „Nacionalnog saveta za zaštitu otadžbine“ koji su formirali učesnici u prevratu.
Podsećamo, prethodno je vojska Nigera tokom obraćanja na nacionalnoj televiziji saopštila da je predsednik Muhamed Bazum smenjen, da su granice zatvorene i da je uveden policijski čas. Pre toga je vojska predsedničke garde blokirala predsedničku palatu u glavnom gradu zemlje. Kabinet Bazuma je tvrdio da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga saopštila da se solidariše sa njima. Predsednik se i dalje nalazi u rezidenciji. Predsednik komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat rekao je da je Bazum dobro.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2023
RUSIJA
Lavrov: U Nigeru je potrebno ponovo uspostaviti ustavni poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala